Israelul şi Polonia au convenit să îşi îmbunătăţească relaţiile care s-au deteriorat după ce Varşovia a introdus anul trecut o lege care limitează capacitatea evreilor de a recupera proprietăţile confiscate de nazişti în al Doilea Război Mondial şi au anunţat că îşi vor repune în funcţie ambasadorii, relatează Reuters și News.ro.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Decizia constituie o schimbare pentru noul premier israelian Yair Lapid, care în calitate de ministru de Externe a denunţat drept „antisemit şi imoral” proiectul de lege care afectează proprietăţile confiscate de ocupanţii germani nazişti şi reţinute de conducătorii comunişti polonezi de după război.

„S-a convenit că relaţiile vor fi restabilite la cursul lor corect”, a afirmat preşedintele israelian Isaac Herzog într-un comunicat remis presei după o convorbire cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

„Amândoi preşedinţii şi-au exprimat speranţa că orice probleme viitoare dintre Polonia şi Israel vor fi rezolvate printr-un dialog sincer şi deschis şi într-un spirit de respect reciproc”, se mai arată în comunicat.

Preşedinţia poloneză a precizat că ambasadorul polonez în Israel, rechemat la Varşovia în timpul disputei, ar trebui să revină în Ierusalim. De asemenea, preşedinţia israeliană a menţionat că noul ambasador israelian desemnat în Polonia îşi va prezenta scrisoarea de acreditare în cursul zilelor următoare.

Ce prevedea controversata lege poloneză privind restituirea proprietăților

Polonia avea una dintre cele mai mari comunităţi de evrei din lume până când aceasta a fost distrusă aproape în totalitate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Foştii proprietari evrei şi urmaşii acestora au făcut campanie pentru obţinerea de compensaţii, după căderea comunismului în 1989.

Polonia este singura ţară din UE care nu a legiferat restituirea proprietăţilor, în pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

În 2015, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că trebuie să existe un termen după care deciziile administrative cu probleme nu mai pot fi atacate.

În luna martie a anului trecut, o comisie parlamentară a propus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri cu termene cuprinse între 10-30 de ani, propunerea fiind în cele din urmă adoptată de legislativul de la Varșovia.

Organizaţia Mondială pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti, care s-a opus proiectului de lege, a declarat că „nu ar trebui impuse în 2021 condiţii legale noi, insurmontabile, care să facă imposibilă recuperarea ... proprietăţii sau primirea doar a unei compensaţii”.

„Au trecut peste 30 de ani (Polonia este) o ţară liberă şi cred ... că dacă cineva trebuia să rezolve unele probleme foarte vechi în procedurile administrative ... a avut 30 de ani pentru a face acest lucru”, declara la momentul respectiv deputata Barbara Bartos, unul dintre autorii proiectului legislativ.