Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă şi păstrate de regimul comunist după război, ceea ce ar putea tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi Statele Unite, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Centrul vechi din VarsoviaFoto: Freepik

Polonia avea una dintre cele mai mari comunităţi de evrei din lume până când aceasta a fost distrusă aproape în totalitate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Foştii proprietari evrei şi urmaşii acestora au făcut campanie pentru obţinerea de compensaţii, după căderea comunismului în 1989. Polonia este singura ţară din UE care nu a legiferat restituirea proprietăţilor, în pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

În 2015, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că trebuie să existe un termen după care deciziile administrative cu probleme nu mai pot fi atacate.

În martie, o comisie parlamentară a propus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri cu termene cuprinse între 10-30 de ani. Criticii afirmă că acest lucru ar pune un termen limită cererilor de restituire.

Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti și SUA, îngrijorate de proiectul de lege

Însărcinatul cu afaceri american şi-a exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului, a informat presa poloneză.

"Înţelegem că acest proiect de lege ar face ca restituirea sau despăgubirea pentru proprietăţile confiscate în timpul Holocaustului sau din perioada comunistă să nu mai aibă loc pentru un procent mare de solicitări", a scris Bix Aliu, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna.

Biroul de presă al Parlamentului a confirmat că a primit o astfel de scrisoare, dar nu a dat publicităţii textul. Ambasada SUA nu a comentat.

Organizaţia Mondială pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti, care s-a opus proiectului de lege, a declarat că ”nu ar trebui impuse în 2021 condiţii legale noi, insurmontabile, care să facă imposibilă recuperarea ... proprietăţii sau primirea doar a unei compensaţii”.

Barbara Bartus, unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat că parlamentul trebuie să legifereze verdictul Tribunalului.

Noile termene se vor aplica numai procedurilor administrative şi nu proceselor civile, deşi ea a acceptat că contestarea deciziilor administrative a stat adesea la baza cererilor de despăgubire.

"Au trecut peste 30 de ani (Polonia este) o ţară liberă şi cred ... că dacă cineva trebuia să rezolve unele probleme foarte vechi în procedurile administrative ... a avut 30 de ani pentru a face acest lucru", a spus Bartus pentru Reuters.