Un om de știință rus care a fost arestat săptămâna trecută în Siberia sub suspiciunea de trădare de stat și care a fost transportat la Moscova, deși suferea de cancer pancreatic avansat, a murit, a declarat duminică avocatul său pentru Reuters.

Sediul FSB din MoscovaFoto: DreamsTime

Omul de știință, Dmitri Kolker, fusese dus la închisoarea Lefortovo din Moscova, a spus avocatul Alexander Fedulov.

„El a murit ieri. Mâine vom depune o plângere cu privire la reținerea sa", a spus el.

Familia lui Kolker a afirmat săptămâna trecută că acesta a fost luat dintr-un spital din orașul siberian Novosibirsk, unde era alimentat printr-un tub, și urcat într-un avion spre Moscova de către ofițeri ai serviciului de securitate FSB.

Kolker era doctor în fizică și matematică. Familia a declarat că acesta a fost acuzat de colaborare cu serviciile de securitate din China, unde ținuse anterior prelegeri științifice. Ei au declarat că este nevinovat.

Sâmbătă, agenția de știri de stat TASS a informat că Rusia a reținut un al doilea om de știință în Novosibirsk, fiind suspectat de trădare de stat. Nu a fost clar dacă cele două cazuri au legătură între ele.

Mai mulți oameni de știință ruși au fost arestați și acuzați de trădare de stat în ultimii ani pentru că ar fi transmis materiale sensibile unor străini. Criticii Kremlinului spun că arestările provin adesea din paranoia nefondată.

(foto articol © Vladimir Zhuravlev | Dreamstime.com)