Rusia a reținut un om de știință în Siberia, fiind suspectat de trădare de stat pentru că ar fi colaborat cu serviciile de securitate din China, a anunțat vineri agenția de presă de stat TASS, citând autoritățile regionale și familia bărbatului, informează Reuters.

catuse Foto: Hotnews

Dmitri Kolker, doctor în fizică și matematică la Universitatea de Stat din Novosibirsk, pe site-ul căreia precizează că este șeful unui laborator de tehnologii optice cuantice, a fost reținut sub acuzația de înaltă trădare, a declarat TASS, citând departamentul judiciar din Novosibirsk.

Kolker și tribunalul regional Sovetsky din Novosibirsk, unul dintre cele mai mari orașe din Rusia, situat la aproximativ 2.800 km la est de Moscova, nu au răspuns momentan la solicitările Reuters pentru a comenta informația.

Familia omului de știință susține că acesta a fost acuzat că a colaborat cu serviciile de securitate chineze, potrivit TASS.

Kolker a ținut în trecut o prelegere la o conferință internațională în China, iar acum a fost mutat la o închisoare din Moscova, a declarat fiul său, Maxim, pentru agenția de stat TASS.

Fiica lui omul de știință a spus că acesta a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru, a relatat TASS, citată de Reuters.

Rusia a mai arestat oameni de știință

Mai mulți de oameni de știință ruși au fost arestați și acuzați de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis materiale sensibile unor străini.

Criticii Kremlinului spun că arestările din Rusia vin pe fondul unei paranoia neîntemeiate.

În Rusia, trădarea de țara se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare.