Valentin Iumașev, ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn, și-a dat voluntar demisia din poziția de consilier onorific al lui Vladimir Putin „din motive de sănătate”, Kremlinul dispunând verificări după plecarea acestuia din funcție.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Pot spune cu siguranță absolută că [plecarea lui Iumașev] nu are nicio legătură [cu desfășurarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina]”, a declarat marți Alexandr Drozdov, directorului Centrului Elțîn în cadrul căruia activează și ginerele primului președinte al Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice.

Drozdov mai afirmă că Iumașev „se pregătea pentru asta de mult timp din cauza stării sale de sănătate”, situație la care s-ar fi adăugat perioadele lungi de izolare în care sunt nevoiți să stea oficialii care intră în contact cu președintele Vladimir Putin.

„Acum se află la Moscova, dar cu toate acestea s-a concentrat exclusiv pe treburile centrului, ei bine, are și niște responsabilități”, a mai spus directorul Centrului Elțîn despre Iumașev în cadrul unui interviu acordat televiziunii RTVI și care a fost citat de agenția Interfax.

Comentariile lui Drozdov vin după ce la sfârșitul lunii mai directorul executiv al Centrului Elțîn, Liudmila Telen, confirmase în premieră speculațiile potrivit cărora ginerele fostului președinte rus și-a dat demisia din funcția de consilier onorific al lui Putin.

Verificările făcute după demisia consilierului lui Vladimir Putin

În cadrul aceluiași interviu acordat RTVI Alexandr Drozdov a vorbit și despre informațiile apărute pe surse potrivit cărora agenți ai Centrului pentru Combaterea Extremismului (poreclit „Departamentul E” la Moscova) din cadrul Ministerului rus de Interne a efectuat percheziții la Centrul Elțîn.

Drozdov susține că angajații „Departamentului E” l-au vizat pe șeful organizației neguvernamental „Memorial” din Ekaterinburg, care a participat la unul dintre evenimentele Centrului Elțîn și că perchezițiile nu au fost făcute „în centrul prezidențial și nici în conferință”.

Controalele efectuate de agenții Ministerului rus de Interne au avut loc după ce ginerele lui Boris Elțîn și-a dat demisia din funcția de consilier al lui Vladimir Putin. „Memorial”, cel mai cunoscut ONG pentru respectarea drepturilor omului din Rusia, a fost scos în afara legii de Curtea Supremă de la Moscova în luna decembrie a anului trecut.

Liz Truss, șefa diplomației britanice, denunța la momentul respectiv o „lovitură devastatoare adusă libertății de exprimare”.

Centrul Elțîn, în vizorul autorităților ruse

„Avem rapoarte anuale care ies sub formă de colecții de lucrări științifice, toate au fost marcate”, a explicat Drozdov marți. El a mai afirmat că nu există motive pentru desemnarea Centrului Elțîn ca „agent al străinătății” și că organizația pe care o conduce nu are finanțare străină.

„Ni s-au oferit sume destul de semnificative de multe ori și, apropo, chiar și în acele vremuri eram complet 'vegetarieni'. Ei bine, cumva Domnul a avut milă, aveam destui bani”, a spus Drozdov.

„La intrarea în Muzeul Elțîn, avem (...) un zid cu donatorii în care este numită toată lumea. Depunem un raport, desigur, în care se reflectă toate acestea (donațiile)”, a mai explicat el.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care regizorul Nikita Mihalkov, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din Rusia, a criticat în mod repetat activitățile Centrului Elțîn și a afirmat recent că acesta „provoacă mai mult rău” decât postul de radio Ecoul Moscovei, interzis de autoritățile ruse la o săptămână după invadarea Ucrainei.

Centrul Prezidențial Boris Elțîn a fost deschis în 2015 în Ekaterinburg, orașul din centrul Rusiei cunoscut pentru faptul că țarul Nicolae al II-lea a fost ucis aici împreună cu familia sa de către bolșevici.

Unul dintre principalele obiective ale centrului, Muzeul Boris Elțîn, a fost vizitat în primul an de peste 250.000 de persoane și a fost desemnat drept cel mai bun muzeu din Europa în 2017 de către Consiliul Europei.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.