Congresul american a adoptat vineri, în aplauzele publicului, un proiect de lege bipartizan care prevede cea mai amplă reglementare privind armele de foc din ultimii aproape 30 de ani, într-o țară afectată de atacuri armate, potrivit AFP.

Atac armat la liceul OxfordFoto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

După Senat, joi, Camera Reprezentanților a aprobat un pachet de măsuri care introduce noi restricții privind armele de foc și prevede miliarde de dolari pentru sănătatea mintală și siguranța în școli.

Inițiativa Parlamentului a fost lansată după masacrul de la Uvalde, în care au fost ucise 21 de persoane, dintre care 19 copii, într-o școală primară din Texas, la sfârșitul lunii mai, și masacrul de la Buffalo, New York, în care 10 persoane de culoare au fost ucise într-un supermarket la mijlocul lunii mai.

Textul evidențiază sprijinul pentru legile de la stat la stat care ar lua armele din mâinile persoanelor considerate periculoase.

De asemenea, dorește să consolideze verificările de cazier judiciar și psihologic pentru cumpărătorii de arme cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani și să introducă controale mai bune asupra vânzărilor ilegale de arme, precum și finanțarea programelor de sănătate mintală.

Dar măsurile propuse sunt departe de ceea ce dorea președintele Biden, cum ar fi interzicerea puștilor de asalt.

După o serie de atacuri armate mortale, textul este totuși o premieră în ultimele decenii.

Acord rar

Într-o Americă profund divizată, un acord în Congres între democrați și republicani este într-adevăr rar, mai ales în această problemă care divizează.

Dintre membrii republicani ai Camerei, 14 au trecut peste instrucțiunile liderului lor, Kevin McCarthy, pentru a vota în favoarea proiectului de lege.

Decizia vine la o zi după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a precizat, pentru prima dată, că americanii au dreptul de a purta arme în afara locuințelor lor, într-o hotărâre care ar putea complica eforturile de combatere a violenței cu arme de foc, deja alarmantă, potrivit AFP.

Cei șase judecători conservatori, împotriva sfatului celor trei colegi progresiști, au anulat o lege a statului New York care, timp de mai bine de un secol, a restricționat drastic permisele de port-armă.

Decizia vine în contextul în care SUA încă se confruntă cu o serie de atacuri armate mortale, inclusiv cea din 24 mai, soldată cu 21 de morți într-o școală primară din Texas, ceea ce i-a determinat pe senatorii republicani, care anterior erau ostili oricărei reglementări a armelor de foc, să susțină reforme modeste.

"Profund dezamăgit", președintele democrat Joe Biden a regretat o decizie "fără sens" care "ar trebui să ne îngrijoreze pe toți".

Guvernatorul democrat al statului New York, Kathy Hochul, a denunțat decizia ca fiind "rușinoasă în mijlocul unei conștientizări naționale a violenței cu arme de foc.

În schimb, puternicul lobby al armelor de foc, National Rifle Association (NRA), a salutat decizia ca fiind "un punct de cotitură pentru bărbații și femeile din America și rezultatul a zeci de ani de luptă.