Curtea Supremă a Statelor Unite a precizat joi, pentru prima dată, că americanii au dreptul de a purta arme în afara locuințelor lor, într-o hotărâre care ar putea complica eforturile de combatere a violenței cu arme de foc, deja alarmantă, potrivit AFP.

Clienta la magazin de arme din FloridaFoto: Douglas R. Clifford / Zuma Press / Profimedia

Cei șase judecători conservatori, împotriva sfatului celor trei colegi progresiști, au anulat o lege a statului New York care, timp de mai bine de un secol, a restricționat drastic permisele de port-armă.

Decizia vine în contextul în care SUA încă se confruntă cu o serie de atacuri armate mortale, inclusiv cea din 24 mai, soldată cu 21 de morți într-o școală primară din Texas, ceea ce i-a determinat pe senatorii republicani, care anterior erau ostili oricărei reglementări a armelor de foc, să susțină reforme modeste.

"Profund dezamăgit", președintele democrat Joe Biden a regretat o decizie "fără sens" care "ar trebui să ne îngrijoreze pe toți". Guvernatorul democrat al statului New York, Kathy Hochul, a denunțat decizia ca fiind "rușinoasă în mijlocul unei conștientizări naționale a violenței cu arme de foc.

În schimb, puternicul lobby al armelor de foc, National Rifle Association (NRA), a salutat decizia ca fiind "un punct de cotitură pentru bărbații și femeile din America și rezultatul a zeci de ani de luptă.

Decizia se referă la o lege din New York care, începând din 1913, a limitat eliberarea permiselor de port-armă la persoanele care au motive să creadă că ar putea fi nevoite să se apere, de exemplu din cauza ocupației lor sau a amenințărilor la adresa lor.

Aceasta a fost contestată în instanță de doi deținători de arme cărora le-a fost refuzat permisul și de o filială a NRA, care susține o lectură literală a celui de-al doilea amendament la Constituția SUA.

Ratificat în 1791, cel de-al doilea amendament prevede că "o miliție bine organizată fiind necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi încălcat.