Președintele american Joe Biden a criticat vineri decizia Curții Supreme a Statelor Unite de a anula dreptul constituțional la avort, spunând că sănătatea și viața femeilor americane sunt acum în pericol, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Este o zi tristă pentru instanță și pentru țară”, a spus Biden într-un discurs de la Casa Albă după hotărâre, despre care a spus că duce țara înapoi cu 150 de ani.

Biden a promis că va continua să lupte pentru drepturile reproductive, dar a spus că niciun ordin executiv nu poate garanta dreptul unei femei de a alege.

El i-a îndemnat alegători să trimită parlamentari în Congres care vor lucra pentru dreptul femeilor la avort.

"Toamna aceasta, Roe este pe buletinul de vot. Libertățile personale sunt pe buletinul de vot", a spus Biden, referindu-se la hotărârea din 1973 „Roe v. Wade”.

Biden a cerut ca orice protest să rămână pașnic. "Fără intimidare. Violența nu este niciodată acceptabilă", a spus el.

Procurorul general din Missouri a anunțat vineri că acest stat conservator din centrul Statelor Unite a devenit „primul” care a interzis întreruperea voluntară a sarcinii în urma deciziei Curții Supreme, care a revocat dreptul la avort.

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat vineri o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a garantat dreptul femeilor americane la avort.

Această decizie nu face ca întrerupările de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

Potrivit unie analize New York Times, după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.