Ghislaine Maxwell ar trebui să fie condamnată la o pedeapsă cuprinsă între 30 și 55 de ani de închisoare după ce a fost declarată vinovată că l-a ajutat pe agresorul sexual Jeffrey Epstein să abuzeze sexual de adolescente, au declarat miercuri procurorii americani, potrivit Reuters.

Scandalul Epstein (Jeffrey Epstein si Ghislaine Maxwell)Foto: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Maxwell, în vârstă de 60 de ani, a fost declarată vinovată în decembrie de un juriu federal pentru cinci acuzații, inclusiv trafic sexual, pentru că a recrutat și a pregătit patru fete între 1994 și 2004 pentru întâlniri sexuale cu Epstein, pe atunci iubitul ei.

Într-un memoriu de condamnare depus la tribunalul federal din Manhattan, procurorii au calificat comportamentul lui Maxwell drept „șocant de prădător".

„Practica ei de a viza victime vulnerabile reflectă viziunea ei că tinerele fete cu probleme pot fi tratate ca obiecte de unică folosință", au scris ei.

Avocații lui Ghislaine Maxwell vor doar 5 ani de închisoare

Judecătoarea Alison Nathan va da sentința britanicei pe 28 iunie.

Avocații lui Maxwell au susținut săptămâna trecută că aceasta merita o pedeapsă mai mică decât cea de 20 de ani recomandată de ofițerii de probațiune și nu mai mult de 5 ani și trei luni de închisoare, pe baza analizei pe care au făcut-o asupra recomandărilor federale de condamnare.

Aceștia au susținut că Maxwell, fiica regretatului magnat britanic al mass-mediei Robert Maxwell, a fost făcută țap ispășitor pentru infracțiunile lui Epstein și a petrecut deja o perioadă semnificativă de timp în spatele gratiilor.

Procurorii au declarat că rapoartele lui Maxwell privind condițiile proaste de detenție de la Centrul Metropolitan de Detenție din Brooklyn nu reprezintă un motiv pentru o sentință mai ușoară.

O judecată de care Epstein nu a avut parte

Epstein s-a sinucis în 2019, la vârsta de 66 de ani, într-o celulă a unei închisori din Manhattan, în timp ce aștepta procesul pentru acuzații de trafic sexual.

Procesul lui Maxwell a fost considerat pe scară largă ca fiind judecata de care Epstein nu a avut parte.

A fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri în urma mișcării #MeToo, care a încurajat femeile să vorbească despre abuzul sexual, adesea în mâinile unor persoane bogate și puternice.

În mărturii adesea emoționante și explicite, patru femei au declarat că Maxwell a fost o figură centrală în anii de abuzuri ale lui Epstein.

Biroul de Probațiune din SUA recomandase o pedeapsă de 20 de ani pentru Maxwell.

Dar procurorii au spus că acest lucru nu ia în considerare cazurile a încă două femei despre care s-a dovedit în timpul procesului că au fost victime, deși nu au fost menționate în acuzarea inițială a lui Maxwell, și au spus că 30 de ani ar trebui să fie minimul, pe baza interpretării lor a ghidurilor de condamnare din SUA.