Organizația Națiunilor Unite a îndemnat miercuri Iranul să renunțe la amputarea degetelor a opt condamnați și a cerut Teheranului să abolească toate formele de pedepse corporale în general, potrivit AFP.

Arestari în IranFoto: DreamsTime

Șapte dintre bărbați se află în Penitenciarul Central din Marele Teheran, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, la Geneva.

"Suntem profund îngrijorați de probabila amputare iminentă a degetelor a opt bărbați condamnați pentru jaf în Iran și îndemnăm autoritățile iraniene să anuleze amputările planificate", a declarat ea într-un comunicat.

"De asemenea, solicităm Iranului să își revizuiască de urgență sancțiunile penale pentru a elimina toate formele de pedepse corporale, inclusiv amputările, biciuirea și lapidarea, în conformitate cu obligațiile sale în temeiul dreptului internațional privind drepturile omului", a declarat ea.

Șapte dintre cei opt bărbați au fost identificați. Aceștia sunt Hadi Rostami, Mehdi Sharafian, Mehdi Shahivand, Amir Shirmard, Morteza Jalili, Ebrahim Rafiei și Yaghoub Fazeli Koushki.

Potrivit ONU, cei opt au fost condamnați să li se taie patru degete de la mâna dreaptă și ar putea fi transferați la închisoarea Evin din Teheran, unde se pare că a fost adusă recent o ghilotină. Se pare că această ghilotină a fost folosită pe 31 mai pentru a amputa degetele unui alt bărbat.

Potrivit organizațiilor societății civile iraniene, cel puțin 237 de persoane au fost condamnate la amputări între 1 ianuarie 2000 și 24 septembrie 2020, iar aceste sentințe au fost executate în cel puțin 129 de cazuri, a precizat Shamdasani.

Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Iranul este parte, interzice actele de tortură, care includ pedepsele inumane.

Potrivit ultimului raport prezentat marți de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Iranul a executat peste 100 de persoane între 1 ianuarie și 20 martie, continuând o tendință îngrijorătoare de creștere.

Potrivit raportului, 260 de persoane au fost executate în 2020 și cel puțin 310 în 2021, inclusiv cel puțin 14 femei.

Iranul a denunțat raportul ca fiind "părtinitor". "Transformarea marilor principii ale drepturilor omului în mici instrumente politice este îngrozitoare și rușinoasă", a declarat Mehdi Ali Abadi, reprezentantul permanent adjunct al Iranului la sediul ONU din Geneva.

Execuțiile în Iran - una dintre țările cu cele mai multe execuții din lume, alături de China și Arabia Saudită - sunt de obicei efectuate prin spânzurare.