Iranul a executat peste 100 de persoane în primele trei luni ale anului 2022, continuând o tendință îngrijorătoare de creștere, potrivit unui raport prezentat marți de secretarul general al ONU și citat de AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"În timp ce 260 de persoane au fost executate în 2020, cel puțin 310 persoane au fost executate în 2021, inclusiv cel puțin 14 femei", a declarat Înaltul Comisar adjunct al ONU pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, prezentând ultimul raport al secretarului general Antonio Guterres privind Iranul în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Între 1 ianuarie și 20 martie, a continuat ea, "cel puțin 105 persoane au fost executate, dintre care multe aparținând minorităților etnice".

"Pedeapsa cu moartea continuă să fie impusă pentru fapte care nu se numără printre "cele mai grave infracțiuni", ceea ce încalcă standardele internaționale pentru un proces echitabil", a declarat Nada Al-Nashif în fața Consiliului.

În martie, 52 de persoane au fost transferate la închisoarea Shiraz pentru a fi executate pentru trafic de droguri.

Înaltul comisar adjunct al ONU pentru drepturile omului a deplâns, de asemenea, faptul că tinerii continuă să fie executați cu încălcarea dreptului internațional.

Între august 2021 și martie 2022, cel puțin doi tineri care și-au comis crimele când erau minori au fost executați, iar peste 85 de minori se află în prezent în rândul condamnaților la moarte, a precizat ea.

"În februarie 2022, Curtea Supremă a decis să anuleze condamnarea la moarte a unui tânăr care a petrecut deja 18 ani în culoarul morții, ceea ce reprezintă un pas înainte", a spus ea.