Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetăţenii ruşi începând de la 1 iulie, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vineri, la aproape patru luni de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale, potrivit Reuters și AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Guvernul ucrainean urmează să adopte astăzi o decizie oficială în acest sens "pentru a contracara ameninţările fără precedent la securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru", a transmis Zelenski pe Telegram.

Decizia va pune capăt călătoriilor fără viză pentru cetăţenii ruşi, care erau în vigoare de la obţinerea independenţei faţă de URSS, în 1991.

  • "Pe fondul războiului lansat de Rusia, este necesar să întărim controlul asupra intrării cetăţenilor ruşi în Ucraina. Securitatea este prioritatea", a adăugat şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak.

Cum a devenit Ucraina o destinaţie de exil pentru ruşii care fug de regimul lui Putin

Numărul ruşilor care călătoresc în Ucraina a scăzut puternic de la anexarea în 2014, de către Moscova, a peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei susţinuţi de Kremlin.

Dacă în 2013 10,8 milioane de ruşi vizitaseră ţara vecină, această cifră a scăzut la 2,5 milioane în 2014, iar apoi la 1,5 milioane pe an din 2015 şi până în 2019, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene Andrii Demcenko.

În anii 2020 şi 2021, pe fondul pandemiei de COVID-19, numărul ruşilor care au mers în Ucraina nu a depăşit 500.000 pe an, conform aceleiaşi surse.

Ucraina, care a cunoscut două revoluţii pro-democraţie din 2004 şi unde limba rusa continuă să fie vorbită la scară largă, a devenit în ultimii ani o destinaţie de exil pentru ruşii care fug de regimul lui Vladimir Putin.

La sfârşitul lui ianuarie, 175.000 de ruşi beneficiau de un titlu de şedere în Ucraina, a declarat pentru AFP Serviciul de stat pentru migraţii. Numeroşi alţi ruşi s-ar putea afla însă în ţară ilegal, întrucât Kievul nu a solicitat până acum vize, conform AFP.