Guvernul ungar condus de Viktor Orban a prelungit joi plafonarea prețurilor pentru carburanți și unele produse alimentare de bază până pe 1 octombrie, relatează Reuters.

Viktor Orban castiga un nou mandat de premier in UngariaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Anunțul a fost făcut de Orban pe pagina sa de Facebook, acesta precizând de asemenea că dobânzile la creditele ipotecare vor rămâne plafonate până la sfârșitul anului.

Guvernul conservator al lui Orban afirmă că plafonările de prețuri, o măsură eminamente de stânga, sunt necesare pentru a proteja gospodăriile din Ungaria de inflația ridicată.

Guvernul lui Orbán a plafonat prețurile la carburanți în luna noiembrie a anului trecut și apoi la unele alimente de bază în februarie, justificând măsurile prin inflația record din țară.

Unii analiști au afirmat însă la momentul respectiv că măsurile populiste au fost luate cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din aprilie, pe care Fidesz, partidul lui Orbán, le-a câștigat categoric în cele din urmă.

Inflația crește în Ungaria, în pofida plafonării prețurilor

Însă în pofida măsurilor de plafonare a prețurilor, inflația din Ungaria a ajuns la două cifre în luna mai în timp ce forintul a căzut la un minim istoric față de euro săptămâna aceasta.

Scurta postare făcută de Orban pe Facebook nu a inclus detalii suplimentare, sugerând că plafonările vor fi prelungite în forma lor actuală. Premierul ungar a vorbit pentru prima dată despre posibila extindere a măsurilor vinerea trecută.

El a justificat necesitatea lor prin continuarea războiului din Ucraina, afirmând că „există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească și ca anul 2023 să fie plin de incertitudini și suferință”.

Zsolt Hernadi, președintele și directorul executiv al MOL, cea mai mare companie din Ungaria, a avertizat că renunțarea treptată la prețurile plafonate este necesară pentru a asigura siguranța pe termen lung a aprovizionării cu carburanți.

În luna martie MOL a anunțat că a ajuns să vândă în pierdere fiecare litru de la pompă din cauza plafonării prețurilor.