Președintele Franței Emmanuel Macron a fost primit de omologul său moldovean, Maia Sandu, la Chișinău, unde a ajuns după întrevederea cu Klaus Iohannis în România, aceasta fiind prima vizită a unui șef de stat francez în ultimii 24 de ani. Întâlnirea celor doi președinți vine în contextul războiului din Ucraina, care se desfășoară foarte aproape de granițele Republicii Moldova, și consolidării relațiilor dintre cele două țări și UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost primit de președintele moldovean Maia SanduFoto: Messyasz Nicolas/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Franța sprijină Republica Moldova în ceea ce privește suveranitatea şi integritatea teritorială a țării, vizita istorică de miercuri a președintelui Emmanuel Macron având ca rol consolidarea relațiilor celor două state și UE, după ce Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE pe 3 martie.

Dorința Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene este „perfect legitimă”, susține liderul Franței, care a anunțat că săptămâna viitoare va fi dezbătută candidatura statului care se învecinează cu România și Ucraina.

  • „Această candidatură va fi dezbătută cu ocazia Consiliului European care va avea loc pe 23 şi 24 iunie, pe baza unui aviz oficial care va fi emis de Comisia Europeană. Franţa îşi va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de preşedinte, pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate şi legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura Uniunii şi, având în vedere situaţia pe care o traversăm şi pe care am descris-o, să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o.
  • În plus, doresc să ofer garanţii de cooperare accelerate pentru Moldova, care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalităţi de solidaritate şi de cooperare concrete cât se poate de rapid”, a declarat Emmanuel Macron.

Republica Moldova contează pe sprijinul Franței pentru statutul de ţară candidată UE, în condițiile în care țara vecină caută să își consolideze democrația și să își continue reformele, dar autoritățile moldovene nu caută un drum mai scurt pentru îndeplinirea visului european, a spus liderul de la Chișinău, Maia Sandu.

  • „Ştim că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung şi complex, care va cere eforturi susţinute. Vreau să fie clar, noi nu căutăm scurtături în acest proces, suntem pregătiţi să ne facem temele şi vrem să fim apreciaţi după merit, după rezultatul muncii noastre. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluţiilor pentru problemele europene.
  • Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii, vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global şi continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului şi al societăţii noastre la gestionarea crizei refugiaţilor şi a efectelor războiului”, a declarat Maia Sandu.

Franța va împrumuta Republica Moldova pentru modernizări

Emmanuel Macron este primul președinte francez care vizitează Republica Moldova, de la Jacques Chirac, în 1998.

Maia Sandu a salutat această vizită care marchează 30 de ani de relaţii bilaterale diplomatice, anunțând că guvernele celor două țări vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

  • „Convenţia cu privire la evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale, aşteptată de oamenii de afaceri din Moldova şi din Franţa. Al doilea este acordul privind activităţile Agenţiei Franceze de Dezvoltare, Proparco şi Expertise France, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova şi Franţa, pe care am iniţiat-o anul trecut.
  • Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane euro din partea Agenţiei Franceze de Dezvoltare pentru ţara noastră. Cu sprijinul Agenţiei va fi reabilitat şi modernizat tronsonul de cale ferată Chişinău - Ungheni, care deschide perspectiva conectării reţelei feroviare moldoveneşti la reţeaua europeană”, a spus Maia Sandu.

Emmanuel Macron a vizitat miercuri România

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit, miercuri dimineaţa, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa.

„În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România”, a transmis președintele Franței, Emmanuel Macron, în limba română, la finalul vizitei sale la baza militară NATO Mihail Kogălniceau.

Președintele Klaus Iohannis a scris și el, pe Twitter, în limba franceză, că dialogul cu Emmanuel Macron a fost „excelent”.

„Dialog excelent cu președintele Emmanuel Macron privind Parteneriatul strategic solid. Am discutat și despre viitorul summit NATO și întărirea cooperării pe flancul estic, într-un context marcat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina”.