​Primul zbor cu migranţi care urmau să fie expulzaţi din Marea Britanie în Rwanda a fost oprit de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), o răsturnare de situație umilitoare pentru premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP și News.ro.

Boris JohnsonFoto: Gov.uk

Zborul urma să decoleze marți seara însă, în urma unor contestații depuse în justiţia britanică şi a unei hotărâri de urgenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), avionul închiriat în mod special în acest scop a rămas seara la sol.

Ministrul britanic de Interne Priti Patel a catalogat marţi seara drept „foarte surprinzător că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a intervenit, în pofida unor succese repetate anterioare în tribunalele noastre naţionale”.

„Nu ne vom descuraja să facem ceea ce trebuie pentru a ne pune în aplicare planurile în vederea controlării frontierei ţării noastre”, a avertizat ea, anunţând că o echipă juridică a guvernului „examinează fiecare hotărâre luată cu privire la acest zbor, iar pregătirea viitorului zbor începe acum”.

Cum își motivează CEDO decizia legată de expulzările din Marea Britanie

Iniţial, autorităţile intenţionau să expulzeze până la 130 de migranţi - iranieni, irakieni, afgani sau sirieni - cu acest prim zbor, un număr care a scăzut drastic în urma unor recursuri individuale formulate în justiţia britanică.

Într-o răsturnare de ultim moment, CEDO a oprit expulzarea unui solicitant de azil irakian, printr-o măsură provizorie de urgenţă. CEDO a stabilit că expulzarea irakianului trebuie amânată până când justiţia britanică examinează legalitatea proiectului de lege privind expulzările, un lucru așteptat în luna iulie.

Este vorba, în primul rând, de garantarea accesului migranților la proceduri echitabile în Rwanda şi ca Rwanda să fie considerată o ţară sigură. Însă Guvernul acestei ţări africane este acuzat cu regularitate de către ONG-uri de faptul că reprimă libertatea de exprimare, îşi suprimă criticii şi reprimă opoziţia politică.

Rwanda spune că așteaptă în continuare migranții

Cotidianul conservator britanic The Telegraph scrie că Guvernul britanic ar putea să-şi reconsidere apartenența la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și putea pune strategia în aplicare, în pofida unor critici dure venite din partea opoziției laburiste, ONG-urilor, Biserica anglicane şi până la prinţul Charles, care a catalogat măsura drept „consternantă”.

Guvernul rwandez a anunțat miercuri că nu este „descurajat” de anularea acestui zbor şi că rămâne „angajat” în acest parteneriat.

Premierul Boris Johnson a anunțat pe 14 aprilie semnarea acordului cu Rwanda, o țară pe care a catalogat-o drept „una dintre cele mai sigure din lume”, o afirmație care a provocat indignare în rândul criticilor planului de deportare.

Pe 20 aprilie, guvernul social-democrat de la Copenhaga a anunțat că și Danemarca studiază posibilitatea trimiterii migranților ajunși pe teritoriul său în Rwanda.