Parchetul naţional antiterorist din Paris a cerut vineri pedeapsa maximă prevăzută de lege, închisoare pe viaţă fără posibilitatea reducerii, împotriva lui Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandourilor de pe 13 noiembrie 2015 care au provocat moartea a 130 de persoane la Paris şi Saint-Denis, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Oameni fugind de teoristii din BataclanFoto: Captura YouTube

"Salah Abdeslam a rămas până la sfârşit fidel ideologiei sale şi incapabil să exprime cele mai mici remuşcări. El este departe de a fi manifestat o renunţare la această servitute voluntară", a estimat avocatul general Camille Hennetier.

Foarte rară, închisoarea pe viaţă fără posibilitatea reducerii pedepsei este pedeapsa cea mai dură prevăzută de Codul penal. De la instituirea sa în dreptul francez, în 1994, aceasta a fost pronunţată numai în patru rânduri.

O pedeapsă de închisoare pe viaţă cu o perioadă de siguranţă de 22 de ani a fost de asemenea solicitată împotriva prietenului său din copilărie Mohamed Abrini, membru, ca şi el, al "convoiului morţii" care i-a transportat pe jihadişti din Belgia la Paris în ajunul atentatelor.

"Niciun element nu permite întrevederea unei evoluţii viitoare favorabile" a lui Mohamed Abrini, a justificat magistrata.

În total, pedepse mergând de la cinci ani la închisoare pe viaţă fără posibilitatea reducerii pedepsei au fost solicitate împotriva a 20 de inculpaţi judecaţi de o curte specială pentru atentatele de la 13 noiembrie 2015.

Tribunalul special este format numai din magistraţi profesionişti, care nu sunt obligaţi să ţină cont de solicitarea parchetului.

De luni, timp de două săptămâni, apărarea va avea cuvântul în cadrul procedurilor judiciare. Verdictul este aşteptat pe 29 iunie.