Carnagiu in Paris: Franta a trait vineri noaptea cea mai cumplita tragedie dupa al doilea Razboi Mondial. Sase atacuri teroriste concomitente in restaurante, o sala de concerte (in timpul unui concert) si Stade de France (in timpul meciului de fotbal Franta - Germania) s-au soldat cu circa 120 de morti. Cele mai multe victime s-au inregistrat in sala de concerte Bataclan, plina cu fanii trupei americane de rock The Eagles of Death Metal, faniluati ostatici de teroristi. Pana la ora 6.30, ora Romaniei, nimeni nu a revendicat atentatul terorist de la Paris.

Asaltul autoritatilor la BataclanFoto: Captura itele.fr

Martori au relatat ca teroristii au strigat Allah Akbar, dar vorbeau intre ei intr-o franceza fara accent, ceea ce-i face pe analisti sa ia in calcul ca ar fi vorba despre tineri francezi de origine musulmana aflati la a doua sau a treia generatie in Franta. Unii dintre teroristi au fost kamikaze, detonandu-si centurile cu explozibil.

Presedintele Hollande (care a fost scos de e stadion de serviciile secrete) a decretat starea de urgenta: reintroducerea controlului la granite, inchiderea pe termen nelimitat a unor locuri de adunare publica, puteri sporite pentru fortele de ordine etc.

Cea mai complicata operatiune executata de fortele speciale a fost asaltul asupra teroristilor care au luat ostatici sute de spectatori in sala de concerte Bataclan. In urma asaltului au fost ucisi toti cei patru teroristi, nu inainte insa ca acestia sa omoare cu focuri de Kalasnikov circa o suta de oameni. Restul de victime, pana la circa 120, s-au inregistrat pe Stadede France si in celelalte locuri unde au avut loc atacurile (restaurante unde se intalneau tinerii vineri seara).

In total, fortele de ordine au ucis opt teroristi. Bilantul provizoriu al victimelor: circa 120 de morti, 200 de raniti (dintre care 80 grav).

Atentatele s-au inregistrat in locuri simbolice pentru Franta moderna: stadionul de fotbal, o sala de concerte - cult pentru generatia tanara, precum si mai multe strazi dintr-o zona similara ca spirit cu Centrul Vechi din Bucuresti.

Atentatele au avut loc in Franta, care incepuse in urma cu cateva saptamani atacuri aeriene alaturi de SUA impotriva Statului Islamic in Siria.

Unde au avut loc atentatele:

  • Explozie in apropierea stadionului Stade de France (cartierul Saint-Denis)
  • Sala de concerte Bataclan (arondismentul XI)
  • Bulevardul Voltaire
  • Intersectia rue Bichat cu rue Alibert
  • Rue de la Fontaine-au-Roi
  • Rue de Charonne

Esential:

  • In total, atacuri armate au fost comise in sapte locuri diferite din Paris, vineri seara
  • O luare de ostatici la sala de concerte Bataclan, in arondismentul XI, s-a incheiat cu asaltul fortelor de ordine
  • Trei explozii au fost de asemenea auzite in apropiere de Stade de France, la Saint-Denis
  • Bilantul ramane provizoriu. Cel putin 120 de persoane au fost ucise si mai multe sunt in stare grava dupa diferitele atacuri
  • Cinci teroristi sunt morti. Trei in asaltul de la Bataclan, doi in timpul exploziilor de la Stade de France

LIVETEXT:

05.35 Conform ultimului bilant, opt teroristi au fost ucisi, anunta AFP care citeaza surse apropiate anchetei.

  • 4 la Bataclan
  • 3 in apropierea Stade de France
  • 1 pe bulevardul Voltaire

04.19 Patru atacatori de la Bataclan morti, trei dintre ei prin actionarea centurilor cu explozibili (politie)

04.08 Patru morti, dintre care "fara nicio indoiala trei teroristi", la Stade de France - surse apropiate anchetei citate de AFP.

03.40Cel putin 120 de persoane au murit in atacurile comise vineri in capitala franceza, potrivit ultimului bilant provizoriu furnizat de procurorul Parisului. Acesta a mai informat ca o ancheta pentru "asasinate in legatura cu o motivatie terorista" a fost deschisa.

Potrivit procurorul Parisului, cinci atacatori au fost"neutralizati".

03.30 Un jurnalist al postului iTELE transmite ca patru ofiteri de politie au fost ucisi de catre teroristii kamikaze in timpul interventiei in sala de spectacole Bataclan. Terorestii purtau centuri cu explozibili.

03.20 Prezent la Bataclan, Hollande anunta o lupta "nemiloasa" impotriva terorismului. "Cand teroristii sunt capabili sa comita astfel de atrocitati, trebuie sa fie siguri ca vor infrunta o Franta unita si hotarata (...) Vom duce lupta, va fi nemiloasa", a promis presedintele francez.

03.00 Decretul prin care a fost declarata starea de urgenta a fost aprobat de consiliul de ministri. Acesta permite, printre altele, inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa.

02.52Cinci presupusi atacatori ucisi - cel putin trei teroristi au fost ucisi in timpul asaltului lansat la Bataclan, unde a avut loc luarea de ostatici, iar alti doi kamikaze care purtau centuri cu explozibili au murit in timpul atacurilor comise langa Stade de France, noteaza BFM TV.

02.45 Presedintele francez a anuntat mobilizarea a "1.500 militari suplimentari". "Un consiliu de aparare a tarii a fost convocat in aceasta dimineata la ora 09.00", a mai informat Hollande.

02.40 Presedintele François Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de interne Bernard Cazeneuve si ministrul justitiei Christiane Taubira au ajuns la Bataclan

02.36Cel putin 140 de morti in atacuri, anunta un oficial al Primariei din Paris - 100 ucise la sala Bataclan, alte 40 in celelalte locatii

02.16 100 de morti la Bataclan - Le Figaro si BFM TV

AFP scrie, citand surse apropiate anchetei, ca zeci de persoane au murit in sala de concerte Bataclan

02.05Atacurile din Paris/ Martor la Bataclan: Au tras direct in multime strigand "Allah Akbar"

01.50 Asaltul fortelor de ordine de la Bataclan a luat sfarsit, 2 teroristi au fost ucisi, anunta BFMTV

"Este un carnagiu", a spus un politist prezent la fata locului. Teroristii ar fi lansat grenade in interiorul salii de concerte, ce poate gazdui circa 1.500 de persoane. Surse din politie descriu o "scena apocaliptica". Bilantul ar putea urca.

01.46 O serie de explozii si focuri de arma au fost auzite in jurul salii de concerte Bataclan, unde sunt tinuti zeci de ostatici, au relatat doi martori Reuters aflati la fata locului.

Martorii au auzit cinci explozii succesive, urmate de focuri de arma.

01.43 The Guardian citeaza un martor care a afirmat ca cel putin doi atacatori trageau de la balconul salii de concerte Bataclan

01.30: Taxiurile duc pasagerii gratis, conform France24

01.26 Cinci explozii auzite langa sala de concerte Bataclan, unde sunt tinuti ostatici, dupa ce presedintele francez a declarat ca un asalt al politiei este in curs - martor Reuters

Imagini cu politia in apropiere de locul luarii de ostatici

01.25: Un kamikaze ar fi la originea unei explozii de la Stade de France

01.22 Ambasada Romaniei la Paris verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani

01.18 Cel putin 40 de persoane au fost ucise si alte 60 au fost ranite in atacurile comise in mai multe locuri din Paris, a declarat o sursa din politie pentru Reuters.

01.15: Plan alb in spitalele din Paris: toate serviciile de urgenta sunt in alerta, toate operatiile planificate ne-urgente se amana

1.10: BFM TV a revizuit bilantul, de la 60 la 40 de morti. Le Monde anunta ca politia "privilegiaza" pista unui atac terorist si arata ca e vorba de atacuri concertate

01.06 Barack Obama: Atacurile din Paris au lovit "intreaga umanitate si valorile noastre universale"

01.00: 200 de soldati au fost mobiliati in arondismentele 10 si 11.

00.55: Presedintele Hollande: Am decretat starea de urgenta in toata Franta.

00.50: Municipalitatea le cere parizienilor sa ramana in locuinte

00:49: Interventie pentru eliberarea ostaticilor. Trupe speciale intervin la Bataclan

00.41: Presedintele francez a convocat o sedinta de urgenta a guvernului, la miezul noptii (01.00, ora Romaniei) - Reuters

00.40: Un atacator de la sala Bataclan ar fi strigat: "Este pentru Siria" si "Allahu Akbar" (BFM TV)

00.39: Mai mult de 60 de morti, iar sute de persoane sunt ostatici in Bataclan, anunta The Telegraph citand BFMTV

00.37: Postul de radio Europe 1 transmite ca un alt atac are loc in Paris, la mallul Les Halles

00.33: Cel putin 40 de morti - anunta televiziunea franceza BFM TV

00:21: 100 de ostatici luati la sala de concerte Bataclan, anunta Politia, citata de The Guardian.

00:19: Autoritatile franceze anunt ca sunt minim 30 de morti

00:16: Atacatorii sunt in libertate, anunta Politia, citata de Figaro

00:12 Un martor britanic a relatat pentru BBC News ca se afla intr-unul din restaurantele atacate cand a fost deschis focul. Barbatul spune ca a vazut trupuri cazand in jurul sau si, in acel moment, s-a ascuns impreuna cu sotia sa in spatele unei mese rasturnate pentru a se adaposti de gloante.

00:11 Aproximativ 60 de persoane s-ar afla in sala de concerte de la Bataclan, unde are loc luarea de ostatici, anunta BBC.

Impuscaturile de la Bataclan s-au produs la o ora dupa inceperea concertului trupei rock din California "Eagles of Death Metal", relateaza BFM TV, adaugand ca unul sau doi indivizi au intrat in sala si au inceput sa traga in aer.

00:10Noul bilant: 26 de victime, anunta Politia franceza, citata de The Guardian

Informatiile existente pana acum:

  • Televiziunea BFM a relatat ca mai multe persoane au fost ucise intr-un atac armat ce a avut loc intr-un restaurant situat in arondismentul X  al Parisului. Doi oficiali din politie au confirmat atacul, dar nu au putut oferi nicio informatie cu privire la victime.
  • Restaurantul vizat, Le Carillon, se afla in acelasi cartier in care se afla si birourile Charlie Hebdo, noteaza Associated Press.
  • De asemenea, doua explozii au fost auzite langa Stade de France, in nordul capitalei, in timpul unui meci amical de fotbal Franta-Germania.
  • Un oficial din politie a confirmat o explozie intr-un bar de langa stadion. Este neclar insa daca exista victime.
  • Un reporter Associated Press aflat vineri seara in stadion a auzit cele doua explozii suficient de tare cat sa penetreze zgomotul facut de suporteri. Au fost auzite imediat sirene, iar un elicopter zbura deasupra.

00.00 Associated Press anunta ca sunt cel putin 26 de morti in urma violentelor din Paris, o luare de ostatici este in desfasurare intr-un teatru

00.03 Ostaticul este retinut in celebra sala de concerte Bataclan, anunta France 24.

UPDATE Un martor a relatat pentru Figaro scena impuscaturilor de la restaurant: "doi barbati imbracati normal si inarmati au tras asupra restaurantului plin de clienti atat din afara, cat si din interior".France Info sustine ca oamenii care au deschis focul strigau Allahu Akbar, relateaza un martor

Zona unde au avut loc impuscaturile e relativ aproape de sediul redactiei Charlie Hebdo, unde in ianuarie a avut loc un atac terorist, relateaza CNN.

Pe langa exploziile de la Stade de France au mai fost inregistrate impuscaturi in alte 3 zone din Paris, cu victime, scrie Figaro. Impuscaturile soldate cu victime au avut loc pe des rue de Charonne, rue de la Fontaine-au-Roi si Bataclan.

Le Figaro anunta, citand surse din cadrul politiei, ca in acest incident sunt cel putin 18 morti, iar BFM tv anunta ca exista si un ostatic.

Impuscaturile ar fi avut loc la restaurante.

Atacuri armate in centru Parisului si explozii in zona Stade de France, in nordul capitalei franceze, s-au produs vineri seara, ranind mai multe persoane, au declarat surse concordante pentru AFP.

Bilantul victimelor nu este inca stabilit, au aratat aceste surse, precizand ca perimetre de securitate au fost instituite si ca numeroase echipe de salvare se deplaseaza la fata locului.

O luare de ostatici este in desfasurare intr-un teatru, Bataclan, din Paris, potrivit politiei citate de AFP.

Citeste si: