"Este un 11 septembrie, Franta nu a cunoscut atacuri de o asemenea amploare pe teritoriul ei in ultimele zeci de ani. Starea de urgenta pe intreg teritoriul nu a mai fost decretata de la razboiul din Algeria din anii '60", a declarat pentru HotNews.ro Luca Niculescu, redactor-sef RFI Romania.

Luca NiculescuFoto: HotNews / DP

"Schimbari vor fi in politicile si in politica Frantei. E foarte interesant ca Francois Hollande a spus <>. Asta poate sugera ca Franta poate interveni terestru in Siria, de exemplu. Ar fi o schimbare majora in politica Frantei. In rest, vor fi alocate mult mai multe fonduri catre supravegherea suspectilor de terorism, e posibil sa se intareasca si arsenalul legislativ, serviciile de informatii sa capete mai multa putere. Portile pentru refugiati nu vor mai fi deschise usor, controalele la frontiere vor fi mai severe", a mai spus Luca Niculescu despre schimbarile care vor surveni in Franta dupa atentatele fara precedent de vineri noaptea, cand peste 40 de oameni au murit in sase atacuri concomitente.

Ce evolutii politice va inregistra Franta dupa atentatele din aceasta seara? "Franta are peste cateva saptamani alegere regionale si acolo se va vedea primul impact politic al acestor atacuri. Frontul National era deja bine plasat in unele regiuni (Nord Pas de Calais si Provence Alpes Cotes d'Azur), dar s-ar putea ca scorul lui sa fie si mai mare. Frontul National, partid de extrema dreapta, se plange de multa vreme de pericolul terorist care vine din imigratie. Dupa aceste atacuri, discursul sau va fi intarit. Si sa nu uitam ca Franta urmeaza sa gazduiasca peste cateva saptamani si o reuniune internationala pe tema schimbarilor climatice, unde vor participa peste 100.000 de oameni si cativa zeci de sefi de stat si de guverne. Si lucrarile reuniunii risca sa fie perturbate de atacuri", anunta Luca Niculescu.

Ce se va intampla insa cu francezii obisnuiti, cu oamenii, cum vor fi ei afectati incepind de miine dimineata? "Impactul atacurilor va fi colosal pentru francezi. Franta e o tara relativ <> cu amenintarea terorista - a cunoscut un val de atentate in 1995, dar este pentru prima data cand atacuri coordonate au loc in inima Parisului si in alt loc simbolic, Stade de France. Va exista un inainte si un dupa 13 noiembrie 2015", atentioneaza jurnalistul Luca Niculescu.

Citeste si: