Președintele turc Recep Erdogan i-a amenințat direct pe greci într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter în limba greacă, provocând șoc la Atena și un răspuns unit din partea politicienilor eleni, relatează Euractiv.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Guvernul de la Atena a răspuns printr-un apel la unitate națională față de vecinul „imprevizibil”, fostul premier Alexis Tsipras răspunzându-i lui Erdogan pe Twitter în limba turcă.

„Avertizăm din nou Grecia să fie prudentă, să stea departe de visuri, retorici și acțiuni care vor duce la rezultate pe care le va regreta, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu un secol”, a scris Erdogan în una dintre postări.

Erdogan a făcut postările pe Twitter după ce mai devreme în cursul zilei de joi a transmis mesaje similare într-un discurs ținut cu ocazia unor exerciții militare efectuate în regiunea Izmir, pe coasta turcă la Marea Egee.

La fel ca în mesajele transmise pe Twitter, președintele turc a evocat și în discursul său războiul de independență al Turciei de la începutul anilor 1920, amintind că turcii au înfrânt forțele de ocupație, printre care și Grecia.

Acuzațiile lui Recep Erdogan față de Atena

Erdogan acuză Grecia de înarmarea insulelor sale de la Marea Egee, afirmând că acest lucru este interzis conform tratatelor internaționale dintre cele două țări.

„Turcia nu va renunța la drepturile sale în Egee și nu se va da la o parte din a folosi drepturi care sunt consfințite de acorduri internaționale când vine vorba de înarmarea insulelor”, a mai spus în fața militarilor turci.

Săptămâna trecută el a anunțat că Ankara va întrerupe toate discuțiile bilaterale cu Atena din cauza unei dispute cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cu care anunțase pe 24 mai că nu va mai vorbi niciodată.

Grecia răspunde unitar amenințărilor

„Este cunoscut că greaca este limba logicii, a libertății și a dreptului. Vorbitorii săi nativi și lumea occidentală știu foarte bine acest lucru. Tacticile alese de Turcia nu se încadrează în niciuna dintre aceste lucruri”, a răspuns vineri Yiannis Oikonomou, purtătorul de cuvânt al guvernului grec.

Premierul Mitsotakis a reacționat și el, afirmând că Erdogan devine „tot mai furios pe măsură ce devine tot mai izolat”.

„Grecia își va proteja suveranitatea împotriva oricărei amenințări. Așadar, puneți capăt acestor provocări și haideți să ne întoarcem la dialog bazat pe dreptul internațional. Răspunsul la criza economică cu care ne confruntăm toți împreună nu este naționalismul”, i-a răspuns lui Erdogan pe Twitter și fostul prim-ministru socialist Alexis Tsipras.

Analiștii avertizează că relațiile tensionate dintre cele două țări s-ar putea deteriora și mai mult în următoarea perioadă, atât Grecia cât și Turcia urmând să organizeze alegeri în 2023, un an în care Ankara sărbătorește 100 de ani de la crearea statului turc modern.