Bărbatul care a omorât o profesoară și a rănit 14 copii, după ce a intrat miercuri cu mașina în plin într-un grup de trecători în centrul Berlinului, are afecțiuni mintale și ar fi acționat cu intenție, a declarat joi primarul capitalei germane, Franziska Giffey, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Un bărbat a intrat în plin în trecătorii din centrul BerlinuluiFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

Primarul Berlinului a spus că miercuri a fost o „zi întunecată în istoria Berlinului'', iar anchetatorii încearcă să descifreze „declaraţiile confuze'' ale autorului, cu ajutorul unui interpret.

Investigatorii trebuie să determine dacă posterele cu referire la Turcia găsite în automobilul implicat în incident oferă detalii despre motivația actului comis de bărbat, care este de origine armeană.

Anchetatorii au infirmat informațiile publicației nemțești Bild că bărbatul ar fi avut în mașină o scrisoare în care și-ar fi motivat gestul.

O profesoară a murit și mai mulți adolescenți au fost răniți

Femeia decedată era o profesoară din landul Hessa care vizita Berlinul împreună cu un grup de elevi, a declarat Iris Spranger, ministru de interne în oraşul-stat.

„Sunt profund întristat de această crimă oribilă'', a scris pe Twitter cancelarul Olaf Scholz, care şi-a exprimat compasiunea faţă de rudele victimelor şi le-a urat răniţilor o recuperare rapidă.

Potrivit informaţiilor DPA, bărbatul aflat la volan conducea maşina surorii sale mai mari.

El ar fi fost cunoscut poliţiei, dar nu în legătură cu extremismul. Bărbatul are 29 de ani, dublă cetățenie, germană și armeană, și a fost prins imediat la fața locului.

După ce a intrat în mulțime, şoferul a dat înapoi pe stradă aproape 200 de metri, pentru a intra din nou pe trotuar, iar maşina a ajuns în cele din urmă în vitrina unui magazin.

Incidentul a avut loc în apropiere de locul unui atac fatal din 19 decembrie 2016, când Anis Amri, un solicitant de azil tunisian respins cu legături islamiste, a deturnat un camion, l-a ucis pe șofer și apoi a intrat cu el într-o mulțime.