Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak reacționează la declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, care și-a apărat politica sa faţă de Rusia și față de președintele rus Vladimir Putin.

Angela MerkelFoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

În primul ei interviu important de la demisia din funcția de cancelar, în decembrie, Merkel a spus că nu are „de ce să își ceară scuze”, în ciuda întâlnirilor frecvente cu președintele rus în cei 16 ani la putere, susținând că a avut o abordare pragmatică și orientată spre comerț față de Moscova.

Mikhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a criticat-o pe Merkel pentru că a adâncit dependența Europei de energia rusească.

"Dacă cancelarul Merkel a știut dintotdeauna că Rusia plănuiește un război și scopul lui Putin este să distrugă UE, atunci de ce (Germania) ar construi Nord Stream 2?", a scris el pe Twitter, potrivit The Guardian.

Podolyac a spus că Merkel a „împins” Europa spre o dependență crescută de aprovizionare cu energie din Rusia.

"Atunci de ce Germania trebuie să repare această greșeală acum?", s-a întrebat consilierul liderului de la Kiev.

Sub mandatul de 16 ani al Angelei Merkel, Germania a devenit foarte dependentă de importurile rusești de energie, iar fostul cancelar a atras critici pentru susținerea sa pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2, care urma să dubleze livrările de gaze rusești către Germania. Ea a fost criticată pentru deschiderea sa față de Moscova și Vladimir Putin, dar și pentru decizia de a nu conferi Ucrainei foaia de parcurs pentru aderarea la NATO, la summitul de la București din 2008. Gazoductul a fost în final suspendat de către succesorul său Olaf Scholz, după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.

Angela Merkel invocă interesul Germaniei în relațiile cu Rusia

Fostul cancelar german a dat asigurări, în interviul acordat acum, că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea pe care regimul lui Vladimir Putin o făcea să planeze asupra Ucrainei.

Era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”, a afirmat Angela Merkel, care a condus timp ce 16 ani prima economie europeană.

Germania a practicat multă vreme o politică a mâinii întinse spre Rusia, urmând ideea conform căreia comerţul ar induce o democratizare progresivă a acestei ţări.

„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale", a dat ea asigurări marţi, estimând că acesta a tras linie peste democraţie.

Însă, era evident că Rusia „va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat Merkel în acest interviu moderat de un jurnalist al săptămânalului Der Spiegel într-un teatru din Berlin.

Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani, a explicat Angela Merkel.