Fostul cancelar federal german Angela Merkel a apărat marţi politica sa faţă de Rusia și președintele rus Vladimir Putin, apreciind că nu are de ce să-şi ceară scuze pentru faptul că a mizat pe diplomaţie şi comerţ în încercarea de a evita un război în Ucraina, informează AFP și Agerpres.

Angela Merkel si Vladimir Putin (foto arhiva)Foto: kremlin.ru

Totodată, Angela Merkel a condamnat din nou cu fermitate invazia rusă, care în opinia ei „nu are nicio justificare”.

„Aceasta este o ruptură brutală cu dreptul internaţional, (ruptură) pentru care nu există scuză”, a spus Merkel, vorbind pentru prima dată în public după retragerea sa din viaţa politică, în urmă cu şase luni. Însă ea a respins criticile conform cărora politica sa s-ar face vinovată în vreun fel de situaţia actuală.

Fostul cancelar german a dat asigurări că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea pe care regimul lui Vladimir Putin o făcea să planeze asupra Ucrainei.

Agenla Merkel vorbește despre „interesul Germaniei” în relațiile cu Rusia

Era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”, a afirmat Angela Merkel, care a condus timp ce 16 ani prima economie europeană.

După declanşarea invaziei ruse contra Ucrainei, fosta şefă a guvernului de centru-dreapta german a fost acuzată că a sporit dependenţa Europei faţă de energia rusă, în special promovând construcţia gazoductului Nord Stream 2, în pofida rezervelor partenerilor săi europeni şi americani.

Gazoductul, menit să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz rusesc, a fost în final suspendat după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.

Fostul cancelar german spune că nu are de ce să își ceară scuze

Germania a practicat multă vreme o politică a mâinii întinse spre Rusia, urmând ideea conform căreia comerţul ar induce o democratizare progresivă a acestei ţări.

„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale", a dat ea asigurări marţi, estimând că acesta a tras linie peste democraţie.

Însă, era evident că Rusia „va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat Merkel în acest interviu moderat de un jurnalist al săptămânalului Der Spiegel într-un teatru din Berlin.

Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani, a explicat Angela Merkel.