​Turcia va plafona prețul chiriilor timp de un an, permițând creșterea acestora cu doar 25% până în iulie 2023 în contextul în care autoritățile de la Ankara se luptă să țină sub control inflația de peste 70%, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

În unele orașe din Turcia prețurile la chirii au crescut cu până la 100% în contextul în care țara se confruntă cu o rată a inflației care luna trecută a ajuns la 73,5% de la începutul anului și cea mai ridicată din 1998.

Experții pun situația scăpată de sub control pe seama creșterii prețurilor la energie dar mai ales pe politicile monetare ale președintelui Recep Erdogan care a schimbat frecvent guvernatorii care nu au susținut măsurile sale de prioritizare a producției, exporturilor, creșterii economice și dobânzilor de referință scăzute.

Inflația ridicată a reprezentat o problemă pentru Turcia și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, președintele Erdogan afirmând în luna ianuarie a acestui an că „ea va scădea, cu voia lui Allah”. Nu a scăzut.

Chiriile s-au dublat în 12 luni în cele mai mari orașe ale Turciei

„Pentru o perioadă de un an, chiriile vor fi crescute cu maxim 25%”, a anunțat miercuri ministrul turc al Justiției Bekir Bozdag.

Potrivit datelor Institutului de Statistică de la Ankara, care a fost criticat de opoziție care afirmă că informații sunt date coafate, prețul chiriilor a crescut în medie cu 20% în luna mai.

Calculele făcute independent pe baza anunțurilor din ziare și mediul online, precum și de experți din sectorul imobiliar, arată însă că prețurile chiriilor s-au dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut în Istanbul și Ankara, cele mai mari două orașe ale țării. Institutul de Statistică respinge însă aceste date.

Prețurile la chirii, carburanți și țigări au cântărit cel mai mult în „coșul inflaționist” al Turciei.