Lira turcească s-a prăbușit din nou luni dimineață, pierzând încă 6% din valoarea sa față de dolar, după declarațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan care a subliniat din nou că nu va crește ratele dobânzilor de referință pentru a stabiliza moneda națională a Turciei, relatează La Libre Belgique.

Erdogan in interiorul catedralei Sfanta Sofia pe care a transformat-o in moscheeFoto: Murat Cetin Muhurdar / AFP / Profimedia Images

Șeful statului împinge Banca Centrală în fiecare lună să scadă dobânzile în pofida unei inflații care a sărit deja de 21% în ultimul an și ar putea ajunge la 30% în lunile următoare, potrivit economiștilor.

Într-o declarație difuzată duminică noaptea târziu Erdogan a invocat preceptele islamului, care interzice cămătăria, pentru a-și justifica politicile.

„Ca musulman, voi face ceea ce îmi poruncește religia noastră ”, a spus el, adăugând că „cu voia lui Allah, inflația va scădea cât mai curând posibil”.

Răspunsul lui Erdogan pentru antreprenorii turci

Reacția lui Erdogan a venit după un apel rar lansat la sfârșitul săptămânii trecute de asociația antreprenorilor turci prin care i-a cerut sa actioneze in fata crizei.

„Opțiunile politice implementate nu au creat doar noi dificultăți pentru afaceri, ci și pentru concetățenii noștri ”, a scris Tusia, o organizație patronală care reprezintă aproximativ 85% dintre antreprenorii și principalii exportatori turci.

„În consecință, este nevoie de o evaluare urgentă a prejudiciului cauzat economiei și să se revină la principiile economice stabilite în cadrul unei economii de piață ”, au adăugat aceștia într-un comunicat remis presei.

Tocmai ca răspuns la acest apel, președintele Erdogan a înregistrat videoclipul difuzat duminică seara:

„Se plâng de scăderea dobânzilor. Dar să nu vă așteptați la nimic altceva de la mine”, a subliniat el.

Inflație și depreciere record a lirei turcești

Din ianuarie, lira s-a depreciat cu 57% față de dolar. Pentru turci această prăbușire a dus la o creștere a prețurilor care a devenit greu de îndurat, țara fiind foarte dependentă de importuri, în special de materii prime și energie.

Prețul unor bunuri de bază ca uleiul de floarea-soarelui a crescut cu 50% în decurs de doar un an.

Erdogan a anunțat săptămâna trecută că Turcia va majora cu 50% salariul minim pe economie pentru a combate creșterile de prețuri.

Pe același subiect: