Liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți luni la summitul de la Bruxelles, au convenit să acorde guvernului ucrainean 9 miliarde de euro pentru a acoperi nevoile imediate de numerar pentru a menține economia în funcțiune, a anunțat președintele Consiliului, Charles Michel, potrivit AFP.

Charles Michel, Emmanuel Macron si Ursula von der LeyenFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Kievul și-a evaluat nevoile la 5 miliarde de dolari pe lună. Finanțarea europeană va lua forma unor "împrumuturi pe termen lung" cu dobânzi subvenționate, au declarat surse europene.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni seară un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de "două treimi" din importurile lor din această țară, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP.

Reducerea, care va fi pusă în aplicare până la sfârșitul anului, va "elimina o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război rusești" și va pune "presiune maximă" asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului, a declarat el pe Twitter.

Liderii UE au convenit de asemenea să scoată cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul SWIFT, și să interzică alte trei televiziune de stat ruse, potrivit lui Charles Michel.