Cel mai important grup de lobby american pentru arme de foc, National Rifle Association (NRA), își organizează vineri convenția anuală la Houston, zguduită de o controversă legată de momentul ales pentru desfășurarea evenimentului, la trei zile după ce uciderea a 19 elevi și doi profesori în Uvalde, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timp ce fostul președinte Donald Trump va participa la evenimentul anual al NRA, guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a decis să nu participe. În schimb, el va susține o conferință de presă în Uvalde, vineri după-amiază.

Abbott, un puternic susținător al dreptului de a deține o armă și candidat la realegerea din acest an, va vorbi în continuare membrilor NRA într-un videoclip preînregistrat, a declarat un purtător de cuvânt pentru Dallas Morning News.

De asemenea, adjunctul său, Dan Patrick, nu se va prezenta pentru a evita "să sporească durerea familiilor", a spus el într-un comunicat.

De asemenea, alți politicieni și vedete de muzică country au decis să își anuleze participarea.

La sfârșitul dimineții, mii de fani ai armelor de foc se plimbau deja prin vastul centru de convenții plin de standuri ale producătorilor, care expuneau puști semiautomate și echipamente de vânătoare.

"Am arme în fiecare cameră din casă", a spus râzând un bărbat de 60 de ani când a fost întrebat dacă arma pe care se gândea să o cumpere ar fi prima.

Mult așteptata convenție a NRA are loc imediat după ce un tânăr de 18 ani a deschis focul marți la școala primară Robb din Uvalde, ucigând 19 copii și doi profesori și aruncând din nou America în coșmarul atacurilor armate din școli.

Ca un semn al neliniștii, mai multe vedete country au ales să nu participe. Printre aceștia, cântărețul Don McLean, cunoscut pentru piesa sa "American Pie", care a considerat că ar fi "lipsit de respect" să cânte acolo.

Artistul Lee Greenwood, al cărui hit patriotic "God Bless the USA" ritmează mitingurile lui Donald Trump, a preferat și el să își anuleze concertul.

O altă absență notabilă este cea a producătorului puștii semiautomate AR-15 folosită de atacator, Daniel Defense.

Dar influentul senator conservator Ted Cruz va fi prezent, la fel ca și dl Trump, care a primit zeci de milioane de dolari de la NRA în timpul celor două campanii prezidențiale.

NRA, care revendică 5 milioane de membri, a declarat că, din cauza discursului fostului șef de stat și pentru a asigura siguranța acestuia, armele de foc vor fi interzise în sală.