Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că variola maimuței nu trebuie să ne îngrijoreze, dar recomandă autorităților sanitare să raporteze rapid cazurile de infectare și să îi izoleze pe cei afectați, informează agenția DPA, citată de Agepres. Experții spun că majoritatea cazurilor vor fi forme ușoare.

OMS spune că nu trebuie să ne îngrijorăm în privința variolei maimuțeiFoto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia Images

„Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid'', a precizat experta OMS Sylvie Briand cu prilejul unui briefing destinat ţărilor membre OMS desfăşurat vineri în Geneva.

Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. OMS estimează că majoritatea cazurilor vor fi uşoare.

Femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.

„Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum'', a spus Briand.

OMS nu știe dacă acesta este „vârful aisbergului”

Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei, a spus ea.

OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească. Cazuri de variola maimuţei au fost depistate până acum în peste 20 de ţări, a mai precizat organizaţia.

„În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului'', a spus Briand.

Până în prezent, nu există dovezi clare în ceea ce priveşte cauza evoluţiei actuale a focarului.

Uniunea Europeană vrea să cumpere vaccinuri și antivirale

Uniunea Europeană lucrează la un acord privind achiziția comună de vaccinuri și antivirale împotriva variolei maimuțelor, potrivit Reuters.

Statele membre au ajuns la un consens cu Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgențe să ia măsuri cât mai curând posibil, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, confirmând un raport al cotidianului suedez Dagens Nyheter.

UE este în discuții pentru a cumpăra vaccinul Imvanex produs de Bavarian Nordic, care este folosit pentru variola umană, și medicamentul antiviral Tecovirimat dezvoltat de compania americană Siga Tehnologies, potrivit ziarului, care îl citează pe coordonatorul suedez pentru vaccinuri, Richard Bergstrom.

Bergstrom a declarat că nu a fost semnat încă niciun contract cu niciuna dintre firme.

„Dar va merge rapid. Ar trebui să avem un contract gata într-o săptămână sau cam așa ceva și poate câteva livrări limitate în iunie", a mai spus oficialul suedez.