Jurnaliştii din ţările occidentale vor fi expulzaţi din Rusia dacă YouTube blochează accesul la briefingurile Ministerului rus de Externe, avertizează purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de The Guardian.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Zaharova - care susține săptămânal un briefing pe teme de actualitate din politica externă rusă, difuzat pe YouTube și pe alte platforme - a spus că ministerul a avertizat YouTube să nu blocheze accesul la acesta.

”Dacă blocaţi un alt briefing, atunci un jurnalist sau o publicaţie americană pleacă acasă. Un alt briefing este blocat şi vom numi un jurnalist anume sau o instituţie de presă anume care va pleca acasă”, a afirmat Maria Zaharova, conform agenției ruse de presă Tass.

Ea a mai spus că Moscova lucrează la măsuri împotriva presei în limba engleză, ca răspuns la ceea ce consideră ”acţiuni neprietenoase” ale guvernelor străine faţă de agenţiile ruse de presă. Oficialul rus nu a oferit mai multe detalii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a făcut aceste declarații în contextul în care parlamentarii ruși au aprobat un proiect de lege care le dă procurorilor puterea de a închide birourile de presă străine dacă o țară occidentală a fost „neprietenoasă” cu presa rusă. Măsura este menită să riposteze pentru închiderea unor posturi de știri de stat ruse din vest.