Tânărul care a ucis marți 19 copii și doi profesori într-o școală primară din Texas anunțase pe Facebook că urma să comită atacul, a anunțat miercuri guvernatorul statului, Greg Abbott, citat de AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, a postat un mesaj în care spunea că își va împușca bunica, apoi un altul în care spunea că a făcut acest lucru.

"Al treilea mesaj, probabil cu mai puțin de 15 minute înainte de a ajunge la școală, spunea: "Voi deschide focul într-o școală primară"", a declarat Abbott într-o conferință de presă.

Tînărul, care a fost ucis de forțele de ordine, a folosit o pușcă de asalt, o armă extrem de letală, a adăugat guvernatorul.

Cine este ucigașul din Texas: Un adolescent singuratic care a abandonat școala

Tânărul de 18 ani suspectat că a ucis marți 19 copii și doi adulți într-o școală din Texas, înainte de a fi ucis, era implicat într-o dispută familială, era izolat și a abandonat școala, potrivit autorităților și martorilor oculari, citați de AFP.

Identificat ca fiind Salvador Ramos, tânărul era un cetățean american înscris la liceul Uvalde, a declarat marți seară guvernatorul Texasului, Greg Abbott, fără a preciza motivul pentru care acesta a ucis 19 persoane.

La scurt timp după ce a împlinit 18 ani, el a cumpărat două puști de asalt pe 17 și 20 mai, potrivit unui senator citat de CNN. Pe 18 mai, a cumpărat 375 de cartușe.

Două pistoale apar apoi pe un cont de Instagram care pare a fi al său, dezactivat între timp.

Una dintre fotografii arată un tânăr cu pielea palidă și părul negru de lungime medie care îi cade până la gât într-o fotografie cu fața la oglindă. Un alt cadru îl arată și mai întunecat, distrat, cu un hanorac gri.

Într-o postare, acesta ține în mână un încărcător de pistol.

Marți, Salvador Ramos a dezlănțuit groaza într-o școală din acest oraș din sud-vestul Texasului cu 16.000 de locuitori, provocând una dintre cele mai grave crime din ultimii ani în Statele Unite, înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Anchetatorii încearcă să obțină "informații detaliate despre profilul" tânărului ucigaș, "motivele sale, tipul de arme pe care le-a folosit și dacă avea dreptul să le dețină", a declarat marți guvernatorul Abbott.

Afectat de bullying-ul colegilor

Marți, în jurul orei 11:30 (16:30 GMT), echipat cu o vestă antiglonț și o pușcă, Salvador Ramos a intrat în grabă în școală după un accident de mașină și a deschis focul.

Dar înainte de a merge la școală, el și-a împușcat propria bunică și a fugit, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Securitate din Texas, Chris Olivarez.

Potrivit rudelor citate de presa americană, acesta devenise recent apropiat de bunică, locuind la ea acasă după ce se certase cu mama lui.

Presupusul atacator s-a plâns bunicii sale că nu mai vrea să meargă la școală, a declarat o verișoară, Mia, pentru Washington Post. "Nu era o persoană foarte sociabilă, deoarece era luat peste picior din cauza bâlbâielii sale", a adăugat ea.

"Mulți se luau de el foarte tare...", a mai spus un fost prieten apropiat, Stephen Garcia, pentru ziar.

Șapte încărcătoare"

Izolat, a chiulit de la cursuri și a abandonat treptat liceul. Salvador Ramos își taie fața cu un cuțit", spune un alt adolescent care îl cunoaște de la grădiniță.

A lucrat timp de un an la un restaurant fast-food Wendy's înainte de a pleca în urmă cu o lună. "Nu prea interacționa cu ceilalți angajați", a declarat șeful său pentru CNN.

Aceste elemente de personalitate îl apropie de alți autori de masacre școlare, cum ar fi cele din Parkland, Florida, în 2018 (17 morți) sau Columbine, Colorado, în 1999 (13 morți): eșec academic și social, fascinație pentru arme, conflict cu familia...

Salvador Ramos jucă, de asemenea, multe jocuri video, în special jocuri de luptă precum Fortnite sau Call of Duty, notează un apropiat al New York Times, Jeremiah Munoz.

În weekendul de dinaintea tragediei, Munoz a declarat că a primit de la Ramos două fotografii cu puști de asalt, similare celor postate pe Instagram.

"În urmă cu patru zile", a reamintit pentru CNN un alt fost coleg de clasă al atacatorului, care dorește să rămână anonim, "mi-a trimis o poză cu AR (un tip de pușcă de asalt) pe care o folosește... și un rucsac plin de muniție, probabil ceva de genul a șapte încărcătoare".

"I-am spus 'amice, de ce ai asta', iar el mi-a răspuns 'nu-ți face griji'.