Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi profesori după ce a pătruns marți într-o școală primară din Texas, acesta fiind cel mai recent atac armat în masă din Statele Unite și cel mai grav atac armat în școli din ultimii aproape zece ani, transmite Reuters.

Tragedie în Uvalde, după o crimă în masă la o școală primarăFoto: allison dinner / AFP / Profimedia

Carnagiul a început când suspectul în vârstă de 18 ani, identificat drept Salvador Ramos, și-a împușcat propria bunică, care a supraviețuit, au declarat autoritățile.

El a fugit de la locul faptei și a făcut un accident cu mașina în apropierea școlii primare Robb din Uvalde, Texas, un oraș situat la aproximativ 130 km vest de San Antonio.

Acolo, el a lansat un raid sângeros care s-a încheiat când a fost ucis, aparent împușcat de poliție. Motivul criminalului nu este clar la acest moment.

Ofițerii de poliție l-au văzut pe atacator, îmbrăcat cu o vestă antiglonț, ieșind din vehiculul avariat cu o pușcă și „l-au atacat" pe suspect, care a reușit totuși să intre în clădire și să deschidă focul, a declarat pentru CNN sergentul Erick Estrada, de la Departamentul de Siguranță Publică din Texas.

Vorbind de la Casa Albă câteva ore mai târziu, președintele american Joe Biden, vizibil zguduit, i-a îndemnat pe americani să țină piept lobby-ului armelor de foc din SUA, pe care l-a acuzat că a blocat adoptarea unor legi mai stricte privind siguranța armelor de foc.

„Ca națiune, trebuie să ne întrebăm: "Când, în numele lui Dumnezeu, vom ține piept lobby-ului armelor de foc?"”, a declarat Biden la televiziunea națională.

Crimele în masă din America au dus frecvent la proteste publice și la apeluri pentru verificări mai stricte ale antecedentelor la vânzarea de arme de foc și alte restricții pe armele de foc, așa cum este în alte țări, dar astfel de măsuri au eșuat în mod repetat în fața opoziției puternice a republicanilor.

Autoritățile au declarat că suspectul în cazul crimelor de marți a acționat singur.

Guvernatorul Greg Abbott a spus că atacatorul a fost aparent ucis de polițiștii care ai intervenit la școală și că doi ofițeri au fost loviți de gloanțe, deși guvernatorul a spus că rănile lor nu sunt grave.

După primele bilanțuri contradictorii privind numărul de morți, oficialii din domeniul siguranței publice din Texas au declarat marți seară că au murit 19 elevi și doi profesori.

Comunitatea, aflată în regiunea Hill Country din Texas, are aproximativ 16.000 de locuitori, dintre care aproape 80% sunt hispanici sau latino-americani, potrivit datelor recensământului american.