Rusia se va asigura că vor fi respectate drepturile fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a fost arestat marți în țara sa sub acuzația de trădare și corupție, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko, citat de AFP:

HotNews.roFoto: Hotnews

„Noi considerăm că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova", a declarat diplomatul de rang înalt, citat de agențiile de presă ruse.

„Cu toate acestea, nu am dori ca autoritățile de la putere să înceapă să regleze conturile cu foștii rivali politici profitând de situația actuală", a adăugat el.

„De aceea, ne vom asigura cu atenție că drepturile domnului Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate și în conformitate cu standardele internaționale", a subliniat el.

Marți, Igor Dodon, suspectat de trădare și corupție, a fost reținut și o duzină de percheziții au fost efectuate în birourile și domiciliul fostului lider de la Chișinău, de la ofensiva rusă în Ucraina, s-a intensificat conflictul încrâncenat între forțele prooccidentale și pro-ruse.

Anchetatorii îl suspectează pe Dodon că a luat bani în 2019 de la un aliat politic, oligarhul Vlad Plahotniuc, care între timp a plecat în exil și face obiectul unor sancțiuni din partea SUA.

Dodon a fost președinte al Republicii Moldova din 2016 până în 2020 și a fost susținut deschis de Moscova.

După multiplele scandaluri împotriva lui Dodon, pe fondul corupției și al sărăciei endemice, Maia Sandu, pro-europeană, a câștigat alegerile prezidențiale și legislative din 2020 și 2021, stabilindu-și ferm poziția la putere.

De la ofensiva rusă, Chișinăul a arătat un sprijin puternic pentru Kiev. A primit refugiați, a depus o cerere de aderare la UE și a obținut o promisiune europeană de creștere semnificativă a ajutorului militar.

Referințe: