Colonelul Sayad Khodai, ofiţer al Gardienilor Revoluţiei, a fost ucis, duminică, la Teheran în timpul unui atac fără precedent din noiembrie 2020 încoace, transmite BBC. Președintele iranian Ebrahim Raisi spune că ”răzbunarea este inevitabilă”.

Colonel al Garzii Revolutionare, asasinat la TeheranFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Doi bărbați înarmați aflați pe o motocicletă au tras cinci focuri de armă asupra ofițerului în timp ce acesta stătea în mașină în fața casei sale, în estul Teheranului, a relatat agenţia oficială iraniană Irna, citată de BBC.

Colonelul Sayad Khodai a fost un membru important în Forţa Al-Quds, al organizaţiei Gardienilor Revoluţiei, care desfăşoară operaţiuni în străinătate.

Gardienii Revoluţiei l-au prezentat pe Sayyad Khodai drept un „apărător al sanctuarului” şi au denunţat un „act terorist”.

Sayad Khodai este al doilea general al forţei Al-Quds care a fost ucis în ultimii ani.

Iranul jură „răzbunare”

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a acuzat "mâinile aroganței globale" pentru asasinatul ofițerului din Garda Revoluționară, făcând referire la SUA și la aliații săi.

„Fac apel la oficialii din domeniul securității să investigheze serios crima și nu am nicio îndoială că răzbunarea criminalilor pentru sângele pur al acestui onorabil martir este inevitabilă", a declarat președintele iranian Ebrahim Raisi.

Niciun grup sau țară nu a recunoscut că se află în spatele acestui asasinat, cel mai mediatizat în Iran de când Mohsen Fakhrizadeh, cel mai important om de știință în domeniul nuclear, a fost împușcat mortal într-un atac asupra convoiului său în afara Teheranului în noiembrie 2020.

Iranul a acuzat atunci Israelul pentru asasinat. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea, deși fostul șef al agenției sale de informații Mossad a declarat anul trecut că Fakhrizadeh a fost o țintă "de mulți ani".

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a refuzat să facă declarații în privința asasinatului când a fost întrebat de jurnaliștii americani în timpul unei vizite la New York.