China i-a cerut luni preşedintelui american Joe Biden să nu-i „subestimeze determinarea fermă” de a-şi „apăra suveranitatea, după ce acesta a declarat că SUA vor apăra militar Taiwanul în cazul unui atac al forţelor chineze, transmit CNN și Agerpres.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

„Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a declarat în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

„Cerem imediat Statelor Unite (...) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă” din Taiwan, a adăugat el.

În schimb, Ministerul de Externe de la Taipei a transmis că salută şi mulţumeşte preşedintelui Biden şi guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor faţă de Taiwan.

Guvernul de la Taipei va continua să întărească apărarea şi să aprofundeze cooperarea cu ţări ca SUA şi Japonia în acest scop, a adăugat ministerul, potrivit agenţiei Reuters.

Ce a spus luni Joe Biden despre Taiwan

Aflat la Tokyo ca parte a turneului său din Asia, președintele american a declarat la o conferință de presă susținută alături de premierul japonez Fumio Kishida că SUA sunt dispuse să folosească forța pentru a apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni din partea Chinei.

„Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat”, a subliniat președintele american.

„Suntem de acord cu politica 'O singură Chină' (...) dar ideea că, [Taiwanul] poate fi luat cu forța, pur și simplu luat cu forța, nu este adecvată”, a explicat el. Joe Biden a mai spus că nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple sau să fie măcar încercat de către Beijing.

Un oficial al Casei Albe a declarat ulterior că noile declarații ale lui Biden nu reprezintă o schimbare a politicii SUA față de Taiwan în contextul în care consilierii de securitate ai președintelui american prezenți la conferința de presă au fost surprinși foindu-se pe scaune în timpul afirmațiilor sale.

Mai mulți dintre aceștia au privit în jos în timp ce Biden a enunțat fără echivoc angajamentul său de a apăra Taiwanul, el făcând un comentariu similar în luna octombrie a anului trecut.

Ca parte a politicii sale „o singură Chină”, guvernul chinez consideră Taiwanul parte a teritoriului său, statutul țării insulare fiind unul dintre cele mai delicate subiecte în ceea ce privește relațiile diplomatice dintre Washington și Beijing.