Președintele american Joe Biden a declarat luni că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwanul, o declarație ce vine în contextul reașezării politicii de „ambiguitate strategică” a Statelor Unite față de țara insulară, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Biden a făcut comentariul la Tokyo în timpul primei sale vizite în Japonia de la câștigarea președinției americane ca parte a turneului său de vizite oficiale în Asia.

Ca parte a politicii sale „o singură Chină”, guvernul chinez consideră Taiwanul parte a teritoriului său, statutul țării insulare fiind unul dintre cele mai delicate subiecte în ceea ce privește relațiile diplomatice dintre Washington și Beijing.

Întrebat la o conferință de presă susținută alături de premierul japonez Fumio Kishida și alți lideri din Asia dacă SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac, Joe Biden a răspuns că „Da”.

„Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat”, a subliniat președintele american.

„Suntem de acord cu politica 'O singură Chină' (...) dar ideea că, [Taiwanul] poate fi luat cu forța, pur și simplu luat cu forța, nu este adecvată”, a explicat el.

Joe Biden a mai spus că nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple sau să fie măcar încercat de către Beijing.

Joe Biden, China, Taiwanul și neliniștea consilierilor săi

Un oficial al Casei Albe a declarat ulterior că noile declarații ale lui Biden nu reprezintă o schimbare a politicii SUA față de Taiwan în contextul în care consilierii de securitate ai președintelui american au fost surprinși foindu-se pe scaune în timpul afirmațiilor sale.

Mai mulți dintre aceștia au privit în jos în timp ce Biden a enunțat fără echivoc angajamentul său de a apăra Taiwanul, el făcând un comentariu similar în luna octombrie a anului trecut.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat și la momentul respectiv că Joe Biden nu a anunțat vreo modificare a politicii SUA față de Taiwan în timp ce un analist politic a catalogat remarca sa drept „o gafă”.

Chiar dacă Washington-ul este cel mai apropiat aliat al țării insulare căreia îi furnizează echipamente militare, Statele Unite au urmat de decenii o așa-numită politică de „ambiguitate strategică” în ceea ce privește o eventuală intervenție militară pentru a proteja Taiwanul în eventualitatea unei agresiuni chineze.

Biden a făcut luni și alte comentarii dure privind politica tot mai asertivă a Chinei în zona Asiei și în Marea Chinei de Sud, afirmând, printre altele, că speră ca Beijingul să vadă în Ucraina cu ce s-ar confrunta în cazul unei invazii a Taiwanului.