Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare să aibă mari probleme. Țara sa a anunțat o epidemie "explozivă" de Covid-19, raportând peste 2 milioane de cazuri de ceea ce numește "febră" în puțin mai mult de o săptămână de la primul caz raportat, scrie CNN.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Epidemia este aproape sigur mai mare decât numărul oficial, având în vedere lipsa de teste și de resurse pentru monitorizarea și tratarea bolnavilor, afirmă The Guardian.

"Arată foarte rău", a declarat Owen Miller, lector de studii coreene la Școala de Studii Orientale și Africane a Universității din Londra. "Ei se confruntă cu răspândirea galopantă a Omicronului fără protecție din partea vaccinurilor, fără prea multă - sau deloc - imunitate în rândul populației și fără acces la majoritatea medicamentelor care au fost folosite pentru a trata Covidul în alte părți.”, spune el.

Într-o țară de 25 de milioane de locuitori, în mare parte subdezvoltată și izolată, unde se crede că marea majoritate a oamenilor nu sunt vaccinați, acest lucru are potențialul de a fi un dezastru umanitar de o amploare care ar amenința controlul asupra puterii oricărui guvern din lume.

Dar Phenianul nu este ca orice alt guvern. De fapt, unii experți spun că, în loc să-l slăbească pe Kim, epidemia ar putea să-l facă mai puternic - oferindu-i o scuză pentru a-și mări controlul.

Kim are la dispoziție o vastă mașină de propagandă și o capacitate de a bloca informațiile din exterior care l-ar putea ajuta să modeleze în favoarea sa povestea acestei crize - așa cum au făcut predecesorii săi cu foametea din anii 1990, despre care se crede că ar fi provocat moartea prin înfometare a sute de mii de nord-coreeni.

Atunci, regimul și-a caracterizat problemele ca fiind un "Marș anevoios" - și le-a pus parțial pe seama inundațiilor și parțial pe seama sancțiunilor americane.

"Dacă elitele de rang înalt încep să moară în masă - sunt destul de mulți și nu știm dacă sunt vaccinați - dacă mulți dintre ei mor din această cauză, s-ar putea să se pună întrebări cu privire la motivul pentru care Coreea de Nord nu a vaccinat mai devreme", a declarat Chad O'Carroll, director general al publicației NK News, cu sediul la Seul, pentru CNN.

Kim dă deja semne că încearcă să gestioneze scenic această ultimă criză. Chiar înainte de a fi anunțată epidemia, Kim își avertiza oficialii să se pregătească pentru "un alt Martie anevoios, mai dificil".

Aceasta părea a fi o referire la penuria severă de alimente cu care se confruntă din nou țara și care a fost probabil înrăutățită chiar de blocajele la graniță pe care Kim le-a introdus pentru a proteja țara în fața pandemiei.

Analiștii sunt, de asemenea, suspicioși în ceea ce privește momentul în care Phenianul a recunoscut apariția focarului de Covid.

Insistența sa anterioară că nu a avut Covid a fost o sursă de scepticism larg răspândit și unii sugerează că deschiderea sa bruscă cu privire la problemele sale este programată în mod deliberat pentru a coincide cu o vizită în regiune a președintelui Joe Biden, care ar urma să ajungă în Coreea de Sud joi seara, ora locală.

"Faptul că Kim Jong Un a decis să iasă în public și să anunțe această criză de sănătate este destul de grăitor", a declarat Lina Yoon, cercetător senior în Coreea la Human Rights Watch. "(Este posibil) să aibă un element politic, în mod evident".

Serviciile de informații de la Washington sugerează că Kim plănuiește fie un test nuclear, fie lansarea unei rachete balistice intercontinentale care să coincidă cu vizita - o evaluare împărtășită de Coreea de Sud, care a pregătit planuri de răspuns la potențiale "provocări" din partea Phenianului.

Acest lucru s-ar potrivi cu comportamentul recent al lui Kim. Potrivit Seulului, în aceeași zi în care Coreea de Nord a anunțat izbucnirea epidemiei, a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia.

Necunoscuta care persistă este următoarea: problemele lui Kim cu pandemia de Covid îl vor distrage de la o astfel de demonstrație de putere sau îl vor face mai beligerant?