Coreea de Nord se află în pragul unei catastrofe Covid-19 dacă nu se iau măsuri rapide pentru a furniza vaccinuri și tratamente medicamentoase, au declarat experții, în timp ce numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit a crescut la aproape 1,5 milioane, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Țara izolată a raportat marți o nouă creștere mare a numărului de cazuri noi de ceea ce continuă să numească "febră", la câteva zile după ce a recunoscut că a identificat infecții cu Covid-19 pentru prima dată de la începutul pandemiei globale.

Ea a înregistrat 269.510 cazuri suplimentare și încă șase decese, ridicând numărul total de decese la 56 de la sfârșitul lunii trecute.

Aproximativ 1,48 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de Covid de la semnalarea primului caz, joia trecută, iar cel puțin 663.910 persoane se aflau în carantină, potrivit cifrelor oficiale.

Epidemia este aproape sigur mai mare decât numărul oficial, având în vedere lipsa de teste și de resurse pentru monitorizarea și tratarea bolnavilor.

O epidemie semnificativă de Covid-19 ar putea declanșa o criză umanitară în Coreea de Nord, unde economia a fost afectată de închiderea forțată de pandemie a frontierei cu China, principalul său partener comercial.

Se crede că regimul nu a vaccinat niciun om și nu are acces la medicamente antivirale care au fost folosite pentru a trata Covid-19 în alte țări. Spitalele sale au puține resurse de terapie intensivă pentru a trata cazurile grave, iar malnutriția generalizată a făcut ca populația de 26 de milioane de locuitori să fie mai predispusă la boli grave.

"Arată foarte rău", a declarat Owen Miller, lector de studii coreene la Școala de Studii Orientale și Africane a Universității din Londra. "Ei se confruntă cu răspândirea galopantă a Omicronului fără protecție din partea vaccinurilor, fără prea multă - sau deloc - imunitate în rândul populației și fără acces la majoritatea medicamentelor care au fost folosite pentru a trata Covidul în alte părți.”, spune el.