Statele Unite sunt "profund deranjate" de "intruziunea poliției israeliene" la funeraliile jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, a declarat vineri șeful diplomației americane, Antony Blinken, citat de AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

"Am fost profund tulburați să vedem imaginile cu intruziunea poliției israeliene în cortegiul funerar" al jurnalistei, a declarat secretarul de stat într-un comunicat.

În timp ce sicriul părăsea Spitalul Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului ocupat și anexat de statul evreu, poliția israeliană a dat buzna în spital și a încercat să disperseze o mulțime care flutura steaguri palestiniene.

Sicriul era cât pe ce să cadă din mâinile purtătorilor, care au fost împinși de poliție, dar au fost prinși in extremis, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile locale, care arată de asemenea polițiștii folosind bastoane.

Poliția israeliană argumentează ca forțele de ordine au fost atacate cu pietre de către palestinieni, fapt care a determinat intervenția agresivă.

"Fiecare familie merită să-și poată înmormânta cu demnitate și libertate pe cei dragi", a declarat Antony Blinken, care a făcut apel la calm și a avertizat împotriva "oricărei acțiuni care ar putea agrava tensiunile".

"Am văzut cu toții aceste imagini, ele sunt profund tulburătoare", a declarat anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, deplângând de asemenea o "intruziune în ceea ce ar fi trebuit să fie o procesiune pașnică".

Shireen Abu Akleh, o prezentatoare a postului de televiziune Al Jazeera, a fost împușcată în cap miercuri, în timp ce acoperea un raid militar israelian în tabăra de refugiați Jenin din nordul Cisiordaniei, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.