Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este "profund tulburat" de comportamentul "unor poliţişti israelieni" la Spitalul Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est în momentul în care sicriul jurnalistei Shireen Abu Akleh părăsea incinta, a declarat vineri un purtător de cuvânt, Farhan Haq, citat de AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

Antonio Guterres a fost "tulburat", de asemenea, de "confruntările dintre forţele israeliene de securitate şi palestinienii adunaţi la Spitalul Sfântul Iosif", a declarat Farhan Haq.

"El continuă să îndemne la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a libertăţilor de opinie şi de exprimare, precum şi de întrunire paşnică", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Secretarul general a fost mişcat de revărsarea de simpatie din partea a mii de palestinieni în doliu în ultimele două zile, o dovadă a muncii şi vieţii" acestei jurnaliste palestiniano-americane, a precizat Farhan Haq.

Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineaţă un glonţ în cap în timp ce relata despre confruntările dintre armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, în nordul Cisiordaniei.