În discursul său de luni din Piața Roșie de la Moscova, înainte de parada de Ziua Victoriei care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, președintele rus Vladimir Putin a evocat eroismul sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-și îndemna armata către victoria în Ucraina, spunând că Occidentul s-a „pregătit pentru invadarea pământului nostru, inclusiv a Crimeei”. „Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa, stă singur pe un podium pentru că nimeni nu a venit să fie cu el, tușește și spune ceva despre naziștii din NATO", a comentat Kira Iarmiș, purtătorul de cuvânt al opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, scrie Reuters.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Printre cei care au reacționat imediat la discursul lui Putin se numără ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, fostul ambasador al Statelor Unite Michael McFaul și mai mulți ruși aflați în exil, ale căror reacții sunt relatate de Reuters.

„Putin trebuie să se împace cu modul în care a pierdut pe termen lung și este absolut pierdut”

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak:

  • „Țările NATO nu aveau de gând să atace Rusia. Ucraina nu plănuia să atace Crimeea”.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace:

  • „Nu poate exista o zi a victoriei, ci doar dezonoare și cu siguranță înfrângere în Ucraina... El (Putin) trebuie să se împace cu modul în care a pierdut pe termen lung și este absolut pierdut”.

Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt în exil al liderului opoziției, Alexei Navalny, aflat în închisoare:

  • „Un bătrân nebun în autoizolarea sa stă singur pe podium, tușește și spune ceva despre naziștii NATO. Cred că nici cel mai devotat susținător al lui Putin nu va crede că aceasta este o imagine a victoriei".

Mihail Hodorkovski, oligarhul auto-exilat care cândva a fost cel mai bogat om din Rusia:

  • „Pe 9 mai 1945, naziștii care au bombardat Kievul la ora 4:00 pe 22 iunie 1941 au capitulat. La ora 4:00, pe 24 februarie 2022, sub semnul spiritelor rele fasciste, Kievul a fost bombardat din nou. Urmașii unora dintre cei care au câștigat (războiul). Care au devenit fasciști. Uitați de 9 mai. Asta nu este sărbătoarea voastră”.

Aliați ai activistului politic aflat la închisoare Andrei Pivovarov:

  • „Putin a depus flori la memorialele orașelor-erou Kiev și Odesa. Nu este nevoie de niciun comentariu.”

Larisa, rezidentă din Moscova, la parada de Ziua Victoriei:

  • „Predau la un colegiu și băieții noștri susțin asta... Nu numai profesorii, ci și copiii. Ei susțin operațiunea militară”.

„Putin repetă citate din sertarul cu zombie, neîndrăznind nimic mai serios”

Gennady Gudkov, fost parlamentar și membru al opoziției, aflat în exil:

  • „Putin repetă citate din sertarul cu zombie, neîndrăznind nimic mai serios. Asta înseamnă că Kremlinul nu mai are niciun truc la dispoziție. Acum, înfrângerea lui Putin este doar o chestiune de timp”.

Michael McFaul, fostul ambasador american în Rusia:

  • „De Ziua Victoriei, Putin pierde războiul său din Ucraina. Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă.”

În timpul discursului său anual în fața a 11.000 de soldați în Piața Roșie, luni dimineață, Putin a căutat să-și justifice invadarea Ucrainei legând actualele lupte de victoria sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial.

Putin a acuzat statele occidentale că au provocat Rusia, pretinzând că Vestul se pregătea de o invadare a ”teritoriilor istorice” ale Rusiei, inclusiv Crimeea.

“Statele NATO nu au vrut să ne asculte. Aveau alte planuri, și am văzut asta. Plănuiau o invazie în teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea... Rusia a fost forțată (să intervină preventiv), la timp și a fost decizia corectă”, a spus Putin, la ceremonie. ”Totul indica că o ciocnire cu neo-naziștii din Ucraina, susținuți de SUA și partenerii săi mai mici, era inevitabilă”, a mai spus el.