Rusia organizează sâmbătă ultimele repetiții pentru tradiționala paradă militară din 9 mai de la Moscova, care celebrează victoria asupra Germaniei naziste și care va fi o demonstrație de forță în mijlocul dificilei campanii din Ucraina, transmite AFP.

Avionul Apocalipsei a participat ultima oaraă la parada de 9 mai în anul 2010Foto: DreamsTime

În ultimii ani, președintele Vladimir Putin s-a folosit de paradă pentru a prezenta puterea armatei sale, dezvăluind uneori noi arme de ultimă generație.

Iar ediția din acest an nu face excepție.

În acest an, dacă tancurile și soldații ruși vor defila ca de obicei în emblematica Piață Roșie, spiritul manifestării va fi în Ucraina, unde Moscova conduce de la sfârșitul lunii februarie o ofensivă care a pus sub semnul întrebării imaginea armatei sale.

Într-adevăr, intervenția militară, despre care mulți experți au prezis că va fi fulminantă, se află acum în a treia lună și a fost marcată de multe eșecuri.

După ce a eșuat la porțile Kievului în fața unor forțe ucrainene mai motivate decât se aștepta și înarmate de Occident, statul major rus a fost nevoit să își revizuiască obiectivele în scădere, restrângând ofensiva în estul și sudul țării.

Fără îndoială, Putin, care urmează să țină un discurs foarte așteptat, va dori, de asemenea, să uite de pierderea navei sale amiral din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, care s-a scufundat luna trecută.

Avionul Apocalipsei va zbura peste Piața Roșie din Moscova

Deoarece parada este, de obicei, urmărită îndeaproape de capitalele occidentale, Putin va avea o nouă ocazie de a lansa avertismente, în condițiile în care Moscova a evocat în mod repetat amenințarea nucleară.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, "avionul apocalipsei", un Il-80 special conceput pentru a-i permite președintelui rus să continue să conducă țara din aer în cazul unui război nuclear, va survola Piața Roșie.

De asemenea, vor defila mai multe arme capabile să lanseze rachete nucleare, precum sistemul balistic intercontinental Iars RS-24 și sistemul Iskander cu rază mai scurtă de acțiune.

Parada militară din acest an va avea loc în contextul în care mulți ruși se tem de o mobilizare generală în legătură cu Ucraina, deși Kremlinul a negat că ar fi planificată o astfel de acțiune.

Parada din 9 mai a devenit o tradiție anuală abia după căderea URSS, în 1991.

Putin a transformat-o într-un eveniment-spectacol, cu o producție de televiziune sofisticată, menită atât să intimideze adversarii Moscovei, cât și amplifice patriotismul rușilor.

Sărbătoarea principală are loc în Piața Roșie, dar vor avea loc comemorări și în zeci de orașe din Rusia.

(foto articol © Pavel Losevsky | Dreamstime.com)

-----------