​O delegație a organizației teroriste Hamas a fost invitată la Moscova pentru consultări privind relațiile palestino-israeliene și a situației din jurul Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim, a anunțat joi Ministerul rus de Externe, citat de Interfax.

Serghei Lavrov la o intalnire din 2019 cu reprezentanti ai Hamas Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

„Aceasta este o întâlnire planificată de mult timp. Avem consultări regulate în mod continuu”, a declarat Mihail Bogdanov, delegat special al Kremlinului în Orientul Mijlociu și Africa și ministru adjunct de externe al Rusiei.

Delegația Hamas ce urmează să se deplaseze la Moscova pentru discuții va fi condusă de șeful adjunct al biroului politic al mișcării teroriste, Musa Abu Marzouk.

Tensiuni între Israel și Rusia din cauza declarațiilor Moscovei

Relațiile de regulă apropiate dintre Israel și Rusia au fost zguduite în ultimele zile de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Acesta a fost întrebat în timpul unui interviu acordat unui post italian de știri cum poate Rusia să afirme că a încercat să „denazifice” Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

„Și ce dacă Zelenski este evreu. Acest fapt nu anulează elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreiesc", a declarat Lavrov, adăugând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”.

Afirmațiile lui Lavrov au stârnit furie în Israel ministrul israelian de Externe Yair Lapid catalogându-le luni drept „de neiertat, scandaloase și o greșeală istorică”.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, memorialul israelian al celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a calificat comentariile lui Lavrov drept „o insultă și o lovitură dură pentru victimele adevăratului nazism”.

Rusia a atacat dur Israelul

Marți, Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Israelul că susține neonaziștii din Ucraina, escaladând și mai mult disputa.

„Antisemitismul în viața de zi cu zi și în politică nu este oprit și, dimpotrivă, este alimentat (în Ucraina)”, a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat pe site-ul său.

Mai mult, ministerul rus a adăugat că declarațiile ministrului israelian de Externe, Yair Lapid, au fost „anti-istorice” și că ele „explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susține regimul neonazist de la Kiev”.

Ministerul rus de Externe a reiterat de asemenea poziția lui Lavrov potrivit căreia originile evreiești ale lui Zelenski nu împiedică Ucraina să fie condusă de neonaziști.