Fostul președinte american Donald Trump evocase posibilitatea de a se „trage în picioarele” protestatarilor adunați în jurul Casei Albe în timpul manifestaţiilor antirasism din 2020, potrivit unei cărți care urmează să fie publicată de fostul său secretar al Apărării, Mark Esper, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

În extrase obţinute de Axios şi publicate luni, fostul şef al Pentagonului din perioada iulie 2019 - noiembrie 2020 relatează că, în timpul manifestaţiilor antirasism din iunie 2020, preşedintele SUA, extrem de iritat, ar fi declarat în Biroul Oval: „Nu puteţi pur şi simplu să trageţi asupra lor? Trageţi în picioare sau ceva”.

Pe 1 iunie 2020, zona din apropierea Casei Albe a fost teatrul unor manifestații agitate, la câteva zile după moartea afro-americanului George Floyd, ucis de un poliţist alb la Minneapolis, în nordul Statelor Unite.

„Vestea bună: nu a fost o decizie dificilă” aceea de a nu da curs ideii lansate de președintele republican, a continuat Esper. „Cea rea: trebuia să fac în așa fel ca Trump să dea înapoi fără a se crea haosul pe care încercam să-l evit”.

Jurnalistul american Michael Bender a relatat deja, într-o carte publicată în august 2021, că Trump exclamase de mai multe ori: „Trageți asupra lor”, în timpul acelor manifestaţii.