Telefonele mobile ale premierului spaniol, Pedro Sanchez, și ministrului Apărării, Margarita Robles, au fost interceptate „ilegal” și din „exterior” cu ajutorul softului spion israelian Pegasus, a anunțat luni, guvernul de la Madrid.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu este vorba de supoziții”, a declarat într-o conferiță de presă extraordinară minstrul Felix Bolanos, care a precizat că aceste „fapte de o gravitate enormă” s-au produs în 2021.

Parlamentul European a anunțat pe 20 aprilie că va înfiinţa o comisie de anchetă asupra scandalului provocat de Pegasus, un soft utilizat de guverne din UE pentru a spiona personalităţi, responsabili politici, jurnalişti şi aleşi europeni.

„Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat marţi eurodeputata olandeză Sophie in't Veld (Renew Europe), care urmează să fie desemnată raportoare a comisiei.

Comisia va încerca să determine dacă utilizarea acestui software spion a încălcat dreptul european şi drepturile fundamentale. Raportul ar urma să fie adoptat într-un an, a precizat grupul Renew.

„Faptul că comisari europeni sunt vizaţi, poate de guverne din UE, nu face decât să exacerbeze o situaţie deja gravă. Trebuie să mergem la fondul lucrurilor”, a afirmat ea.

Comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, s-ar afla printre responsabilii europeni spionaţi cu Pegasus.

Cum funcționează Pegasus, softul de spionaj creat în Israel

În 2016 câțiva experți ai Citizen Lab din cadrul University of Toronto au descoperit pentru prima oară acest software de spionaj numit Pegasus, după ce au fost contactați de Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe. Acesta primise un mesaj suspect, iar cei de la Citizen Lab au cumulat informațiile și au descoperit acest soft extrem de eficient. Trebuie spus că cei de la NSO sperau ca acest soft să nu fie descoperit și au crezut că au șters orice urmă electronică. Datorită persistenței celor de la Citizen Lab și Amnesty International lumea a aflat însă multe despre acest super-spyware.

Spyware, sau programele spion, sunt gândite să extragă fără știrea user-ului sau fără consimțământul său date despre el, cum ar fi pe ce site-uri a intrat sau cu cine a discutat pe diverse aplicații. În cele mai sofisticate forme, aceste programe spyware obțin și e-mail-urile user-ului și mesajele, iar cele mai moderne variante pot porni de la distanță microfonul pentru a înregistra sau pot porni chiar și camera. Cel mai sofisticat program este Pegasus.

Acum câțiva ani era suficient ca user-ul țintă să facă un click pe un mesaj ce nu părea ciudat și programul de spionaj se instala pe telefon. De atunci însă, Pegasus a fost și mai mult perfecționat și prin acest soft poate fi preluat de la distanță controlul asupra unui smartphone fără a mai fi nevoie ca posesorul să fie păcălit să facă un click. Tehnologia a fost marketată sub numele “zero click technology.”.

NSO Group este una dintre cele mai misterioase companii din tehnologie, fiindcă vinde și cu zeci de milioane de dolari către guverne din toată lumea soluții care le permit acelor state să spioneze persoane pe care le consideră incomode.

Cât costă să spionezi pe cineva cu acestă soluție super high-tech? Nu s-au prea aflat ”prețuri de listă”, însă New York Times publica în 2016 pe surse câteva exemple. Costurile porneau de 500.000 de dolari pentru a instala programul pe un singur telefon și de la 650.000 de dolari pentru 10 telefoane, iar suma percepută per telefon era mai mică dacă statul care apela la NSO voia să ”targheteze” cât mai multe telefoane (de exemplu 800.000 de dolari pentru 100 de instalări.

Pe lângă asta, NSO percepea și un fel de ”taxă anuală de întreținere” care era cam 17% din cât plăteau clienții într-un an către NSO. La contracte mari sumele sunt uriașe: de exemplu se spune că valoarea contractului NSO cu Arabia Saudită ar fi fost de 55 milioane dolari. Partea bună este că, fiind o tehnologie atât de scumpă, nicio țară nu își poate permite să plătească pentru a spiona un număr foarte mare de cetățeni, ci doar câteva ținte.

Citește și: