Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă asupra scandalului provocat de Pegasus, un soft utilizat de guverne din UE pentru a spiona personalităţi, responsabili politici, jurnalişti şi aleşi europeni, relatează AFP și Agerpres.

Parlamentul EuropeanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat marţi eurodeputata olandeză Sophie in't Veld (Renew Europe), care urmează să fie desemnată raportoare a comisiei.

Comisia va încerca să determine dacă utilizarea acestui software spion a încălcat dreptul european şi drepturile fundamentale. Raportul ar urma să fie adoptat într-un an, a precizat grupul Renew.

„Faptul că comisari europeni sunt vizaţi, poate de guverne din UE, nu face decât să exacerbeze o situaţie deja gravă. Trebuie să mergem la fondul lucrurilor”, a afirmat ea.

Comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, s-ar afla printre responsabilii europeni spionaţi cu Pegasus.

Guvernul spaniol, acuzat că i-ar fi spionat pe secesioniştii catalani cu softul Pegasus

Scandalul a cunoscut o nouă evoluţie neaşteptată în Spania, unde mişcarea separatistă catalană a acuzat luni guvernul că a utilizat acest soft pentru a spiona telefoanele mobile a zeci de lideri între 2017 şi 2020.

„Într-o Europă democratică, nu trebuie să fie loc de spionaj”, s-a revoltat eurodeputatul catalan Carles Puigdemont, în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Fostul lider regional, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, nu a fost spionat direct, dar mai mulţi dintre apropiaţii săi, între care soţia sa, s-au confruntat cu această situaţie, notează AFP.

Puigdemont a cerut urmărirea în justiţie a guvernului spaniol, care a negat marţi că i-ar fi spionat pe liderii catalani.

Contactată, Comisia Europeană a declarat marţi că nu are competenţa de a interveni în activităţile de informaţii ale statelor membre. „Contăm pe sisteme judiciare independente pentru a aborda acţiunile guvernelor lor”, a subliniat unul dintre purtătorii de cuvânt ai CE.

Parlamentul European respinge argumentul. „Problema este europeană şi miza este europeană. Nu putem lăsa asta la discreţia statelor membre, care vor sufoca scandalul”, a denunţat eurodeputata germană ecologistă Hannah Neumann, în cadrul unei alte conferinţe de presă, organizată de grupul Verzilor.

„Trebuie să ne înarmăm (...) să elaborăm un cadru european pentru a evita ca acest scandal să continue, şi să determinăm ce putem utiliza şi ce nu”, a adăugat eurodeputata spaniolă Diana Riba i Giner.