„Referendumurile" orchestrate de Kremlin privind aderarea „republicilor" din Donbas la Rusia și independența Hersonului au fost amânate până cel puțin la jumătatea lunii mai, scrie site-ul Meduza.io.

Militari in regiunea DonbasFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, stabilirea „controlului deplin" va implica orchestrarea unor pseudo-referendumuri privind aderarea la Federația Rusă a autoproclamatelor „Republici Populare" Donețk și Luhansk - și declararea independenței față de Ucraina a Hersonului, ocupat de Rusia.

Cu toate acestea, aceste „referendumuri" au fost deja amânate până în luna mai, se presupune că din cauza eșecurilor militare ale Rusiei în Ucraina.

Potrivit a trei surse Meduza apropiate de administrația Putin, autoproclamatele „Republici Populare" Donețk și Luhansk (DNR și LNR) ar putea fi pregătite să organizeze referendumuri privind aderarea la Federația Rusă la mijlocul lunii mai. Două dintre aceste persoane au dat chiar date specifice pentru "voturile" planificate - 14 și 15 mai 2022.

Rusia a recunoscut DNR și LNR ca state independente cu doar câteva zile înainte de a-și lansa invazia la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

Făcând acest lucru, Moscova a recunoscut revendicările lor teritoriale asupra întregii regiuni ucrainene Donețk și Luhansk - ceea ce implică faptul că Rusia ar căuta să anexeze „republicile" din interiorul acestor granițe (în ciuda faptului că Kievul controlează încă multe așezări mari din Donbas).

„Referendumurile” au fost amânate deja de mai multe ori

Potrivit surselor Meduza, un alt pseudo-referendum ar putea avea loc, de asemenea, la aceleași date, în regiunea ucraineană Herson, pe care forțele rusești au ocupat-o parțial.

Se presupune că „votul" ar fi pe tema declarării independenței regiunii ocupate față de Ucraina și a proclamării „Republicii Populare Herson" (după modelul celor din Donbas). Sursele Meduza consideră, de asemenea, că Rusia ar putea trece la anexarea regiunii la o dată ulterioară.

În același timp, sursele citate au precizat că aceste „referendumuri" au fost stabilite inițial pentru sfârșitul lunii aprilie, dar au fost amânate de mai multe ori din cauza eșecurilor armatei ruse pe front. Ca atare, au spus acestea, datele ar putea foarte bine să fie amânate din nou din același motiv.

În special, sursele Meduza apropiate Kremlinului au subliniat că oficialii din administrația Putin nu cred că Rusia ar trebui să anexeze aceste "regiuni defavorizate" ale Ucrainei. Cu toate acestea, aceasta este dorința personală a „conducerii de vârf" - adică a lui Putin însuși.

---