​Portavionul american cu propulsie nucleară Abraham Lincoln va ajunge săptămâna aceasta în Marea Japoniei, în apropiere de peninsula coreeană, transmite luni agenția sud-coreeană Yonhap citând „surse informate”, relatează Agerpres.

Portavionul USS „Abraham Lincoln”Foto: Wikipedia

Grupul de luptă USS Lincoln va rămâne în regiune aproximativ cinci zile; este prima oară când ajunge acolo din noiembrie 2017, afirmă aceleaşi surse pentru Yonhap sub condiția anonimității.

Jurnaliștii de la Yonhap apreciază că Statele Unite urmăresc, prin desfăşurarea forţei navale, să descurajeze eventuale provocări nord-coreene, cum ar fi lansarea altor rachete balistice intercontinentale sau un nou test nuclear.

Un emisar american responsabil de relațiile cu Phenianul a avertizat joia trecută în legătură cu un posibil test nuclear nord-coreean în jurul datei de 15 aprilie.

Posibilitatea unor astfel de evenimente este legată de evenimente politice majore care vor avea loc în curând la Phenian. Coreea de Nord va aniversa luna aceasta 110 ani de la naşterea fondatorului statului comunist, Kim Ir-sen şi înfiinţarea Armatei Revoluţionare a Poporului.

SUA au trimis 3 portavioane în apropierea Coreei de Nord cu 5 ani în urmă

Colonelul Lee Peters, purtător de cuvânt al forţelor americane din Coreea, a refuzat să comenteze operaţiunile planificate ale portavionului.

„Ca o chestiune de securitate operaţională, nu discutăm misiunile sau operaţiunile militare viitoare ale SUA”, a comunicat el.

În 2017, Statele Unite au trimis simultan în zona operaţională din Marea Japoniei, cunoscută ca Teatrul de Operaţiuni Coreean, trei portavioane simultan - Ronald Reagan, Nimitz şi Theodore Roosevelt - reaminteşte Yonhap.

A fost o etalare de forţe fără precedent împotriva Coreei de Nord, menţionează agenţia citată.