Negarea „misiunii umanitare a URSS în Europa de Est” va fi ilegală în Rusia, potrivit unei noi legi adoptate de parlamentul de la Moscova ce interzice compararea Uniunii Sovietice cu Germania nazistă, anunță Interfax.

Soldati sovietici alaturi de soldati nazisti la divizarea Poloniei in 1939Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Legea adoptată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, prevede pentru cetățeni amenzi de până la 500 de ruble sau până la 15 zile de arest în timp ce amenzile pentru persoanele juridice se vor ridica până la 100 de mii de ruble, cu posibilitatea suspendării activităților acestora până la 90 de zile.

Legea interzice „identificarea publică a obiectivelor, deciziilor și acțiunilor conducerii URSS, comandamentului și personalului militar al URSS cu scopurile, deciziile și acțiunile conducerii Germaniei naziste, comandamentul și personalul militar al Germaniei naziste și al țărilor Axei europene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, de asemenea, negarea rolul decisiv al poporului sovietic în înfrângerea Germaniei naziste și misiunea umanitară a URSS în eliberarea țărilor Europei”.

Amenzi și închisoare pentru defăimarea URSS și a Rusiei

Funcționarii publici găsiți vinovați de încălcarea acestei legi vor putea fi suspendați din funcție pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și un an.

Sfera de aplicare a legii va cuprinde discursurile publice, mass-media și internetul.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat la sfârșitul lunii martie o lege care interzice și difuzarea de „informații false” privind activitățile Rusiei în străinătate, extinzând sfera de aplicare a unei legi adoptate după declanșarea invaziei în Ucraina ce viza doar informațiile privind forțele sale armate.

Ambele legi prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru persoanele găsite vinovate.

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.