Presa turcă scrie că oligarhul rus Roman Abramovici nu ar fi fost otrăvit, iar simptomele pe care le-a avut - iritaţie ale pielii şi ochilor şi pierderea temporară a vederii - ar fi fost provocate de o grenadă cu gaze lacrimogene care a explodat în apropierea sa când se afla la Kiev.

Roman Abramovici, la negocieri la IstanbulFoto: Profimedia Images

Atât cotidianul turc Haberturk, cât şi postul CNN Turk au relatat că simptomele de iritaţie a pielii şi ochilor şi pierderea temporară a vederii suferite de Abramovici ar fi fost provocate de acea grenadă care a explodat în timp ce oligarhul rus ieşea din clădirea unde avusese o discuţie cu oficiali ucraineni, în rolul său de mediator în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, scrie EFE, conform Agerpres.

Abramovici ar fi plecat apoi imediat la Ankara, unde a fost tratat într-un spital. Cotidianul Haberturk mai scrie că nu este clar dacă grenada a explodat accidental ori a fost declanşată pentru a sabota negocierile.

Despre presupusa otrăvire

Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatori ucraineni, printre care parlamentarul ucrainean Rustem Umerov, care au luat parte la negocierile ruso-ucrainene de pace de pe 3 spre 4 martie la Kiev au prezentat simptome de otrăvire, a scris The Wall Street Journal. Bellingcat a confirmat informațiile WSJ, subliniind că simptomele au fost cele ale unei otrăviri.

În schimb, Reuters a citat un oficial american care a declarat luni că informațiile sugerează că îmbolnăvirea miliardarului rus Roman Abramovici și a negociatorilor de pace ucraineni s-a datorat unui factor de mediu, nu a otrăvirii.

În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Abramovici, care a călătorit între Moscova, Liov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și pe mâini, au spus surse familiare a scris WSJ.

Aceștia au dat vina pentru presupusul atac pe cei de la Moscova, despre care au spus că voiau să saboteze negocierile pentru încheierea războiului. O persoană apropiată lui Abramovici a spus că nu este clar cine a fost vizat.

Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de stabilit dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un fel de atac cu radiații electromagnetice.

Dacă WSJ a vorbit despre simptomele unei presupuse otrăviri, Bellingcat a confirmat că trei persoane au experimentat simptomele unei otrăviri.

Rolul lui Abramovici la negocierile Rusia-Ucraina

Oligarhul Roman Abramovici a participat și la negocierile care au avut loc marți la Istanbul între delegațiile Ucrainei și Rusiei, din care au făcut parte consilieri prezidențiali.

Purtătorul de cuvânt al președinției turce spunea că Roman Abramovici s-a aflat la Istanbul în calitate de negociator desemnat de Rusia, conform Tass.

„Nu avem pe nimeni sub sancțiuni. Abramovici a venit în Turcia ca parte a unei echipe de negociatori. Permiteți-mi să reformulez totuși. A venit fiind desemnat de președintele Putin ca negociator", a susținut el.

----------------------