Hackeri ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele cibernetice ale NATO și ale armatelor unor state aliate din Estul Europei, potrivit unui raport Google, citat de Reuters.

Hackeri rusiFoto: Dreamstime.com

Raportul, care a fost publicat miercuri, nu menționează ce state au fost vizate de atacurile cibernetice lansate de un grup de hakeri din Rusia numit Coldriver sau Callisto.

Hackerii ruși au vizat și un centru de excelență NATO, conform raportului Google citat, care nu oferă detalii.

Autorii raportului spun că hackerii au trimis mesaje înşelătoare din conturi nou create către conturi de pe alte platforme, iar rata de succes a campaniei nu este cunoscută.

„Vedem zilnic activități cibernetice malițioase. Centrele de excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în legătură cu ei în această problemă”, a arătat NATO într-un comunicat.

În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs a descris Callisto drept un actor neidentificat, „interesat de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.

Rusia, care se află acum sub o serie de sancțiuni economice occidentale în urma deciziei sale de a invada Ucraina, în 24 februarie, neagă în mod regulat acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra unor ținte occidentale.

------------------