Olga Smirnova, una dintre balerinele vedetă de la Teatrul Bolşoi, a părăsit prestigioasa instituţie moscovită pentru a se alătura companiei Dutch National Ballet din Amsterdam, devenind astfel prima balerină rusă care a luat această decizie de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Balerina rusă Olga SmirnovaFoto: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia Images

„Smirnova a fost foarte clară în mesajul ei recent prin care a denunţat invazia rusă din Ucraina, ceea ce a făcut ca activitatea ei să devină imposibilă în ţara sa natală”, au anunţat reprezentanţii Dutch National Ballet într-un comunicat publicat miercuri, relatează Agerpres.

„Trebuie să fiu sinceră şi să spun că sunt împotriva războiului din tot sufletul meu (...) Nu am crezut niciodată că ar putea să-mi fie ruşine de Rusia (...), dar astăzi simt că există un "înainte" şi un "după"”, a declarat Olga Smirnova (30 de ani), care deţine statutul de primă balerină la Bolşoi, pe reţeaua de socializare Telegram, la începutul lunii martie.

„Deşi poate că nu ne aflăm în epicentrul conflictului militar, nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei catastrofe mondiale”, a adăugat ea.

Citată de Dutch National Ballet, balerina rusă, care are un bunic ucrainean, a precizat că intenţiona să părăsească Teatrul Bolşoi de ceva vreme, însă „circumstanţele actuale au accelerat acest proces”.

Mai mulţi artişti străini din trupele ruseşti de balet au anunţat recent că au demisionat în semn de solidaritate cu victimele conflictului din Ucraina, însă Olga Smirnova este prima balerină rusă care a făcut acest lucru în mod public.

Balerinul brazilian Victor Caixeta, o stea în ascensiune a Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, se va alătura şi el trupei de la Dutch National Ballet.

____

Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro